4 mjeseca radili ovu vježbu samo minut dnevno: Rezultati zapanjili i naučnike!
Foto: Shutterstock

Nevjerovatno

4 mjeseca radili ovu vježbu samo minut dnevno: Rezultati zapanjili i naučnike!

Godinama stručnjaci govore da je za zdravlje i kondiciju najbolje vježbati bar tri puta nedjeljno po najmanje 45 minuta.

Mnogi vježbači toga se striktno i drže, ali američki naučnici nakon 12 nedjelja istraživanja dokazali su da je zapravo jedan minut vježbanja dovoljan za zdravlje!

Visoki intenzitet

Naučnici sa Univerziteta u Ontariju sproveli su istraživanje na devet zdravih mladića koji su tokom jednog minuta izvodili vježbe visokog intenziteta. Taj minut vježbanja podijelili su na tri faze po 20 sekundi u kojima su vježbači dali svoj maksimum.

Odabrali su vožnju bicikla.

Nakon dvadeset sekundi jakog intenziteta, vježbači su vozili bicikl dva minuta laganim tempom. Druga grupa vježbača radila je klasične treninge koji su trajali 45 minuta, ali su vježbali istim intenzitetom sve vrijeme treninga. Takođe, druga grupa vježbala je tri puta nedjeljno.

Ispitana je i treća grupa - onih muškaraca koji uopšte nisu vježbali.

Nakon 12 nedjelja, istraživači su došli do rezultata koji su pokazali da su benefiti za zdravlje bili gotovo jednaki kod prve i druge grupe, odnosno onih koji su trenirali visokim intenzitetom cio minut i onih koji su 45 minuta vozili bicikl istim tempom.

Obje grupe su nakon 12 nedjelja, u poređenju sa onima koji uopšte nisu vježbali, imale bolju kondiciju, mišićnu funkciju, kao i bolji krvni pritisak.

Prednosti treninga

Osim vožnje bicikla, učesnici istraživanja su trčali. Jedna grupa trčala je 10 minuta jakim tempom, a druga grupa radila je duži, ali lakši trening. Iako su blagodeti vježbanja kod obje grupe bili slični, što pokazuje da nije potrebno provoditi sate da bi se stekla kondicija, naučnici su ipak zaključili da prednosti dužeg, ali lakšeg treninga ima mnogo, pa se takav trening preporučuje onima koji imaju visok pritisak ili druge zdravstvene probleme.

Ali, ko nema vremena, a potpuno je zdrav, može raditi kraće, ali intenzivnije treninge.

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.