Koristite gel tehniku za nokte? Ovo morate znati!
Ilustracija

Njega noktiju

Koristite gel tehniku za nokte? Ovo morate znati!

Dugi, sjani nokti koji se ne lome i postojan lak koji traje nedjeljama, san je svake djevojke koji je prije par godina konačno postao stvaran. I da, naravno da je previše dobro da bi bilo istinito.

Da li su UV zraci opasni? 

Tokom manikira gel tehnikom ruka se stavlja u lampu sa uv zracima i po nekoliko puta, ali tek na par minuta, tako da izloženost bilo kakvoj opasnosti nije velika. Međutim, ako ste ovu vrstu manikira počeli da prakitikujete rano, prije dvaedesetih, pa i u dvadesetim i tridesetim godinama, a ova tehnika je godinama na listi vaših beauty tretmana, onda zaista postoji razlog za strah. Tvrdi Dr Heidi Waldorf, direktorka lasersog odjeljenja kozmetičko deramtološke klinike u Njujorku. 

Naime, u Americi je registrovano dva slučaja raka kože koja su povezana sa redovnom upotrebom uv lampe. 

Da biste izbjegli svaki mogući rizik, Waldorfova savetuje da pri svakom tretmanu, ruke namažete kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom od uv zraka. 

Isušeni, lomljivi nokti skloni... 

O da, ne samo jedna od gore navedenih stavki, već vrlo vjerovatno sve u paketu, ono su što će se dogoditi vašim noktima nakon česte upotrebe gel tehnike. 

I to je krajnje oćekivano, jer sam proces skidanja gela nije ni malo naivan i sasvim je logično da šteti noktima, bilo da je u pitanju turpijanje gela ili aceton koji skida ovu hemikaliju bukvalno zapačenu na vašim noktima, a ona to zaista jeste. 

Oštećenje je neminovno, ali ukoliko gel tehniku ne koristite učestalo, te njegujete i hranite svoje nokte kremicima i vitaminskim uljima, onda ne spadate u ovu grupu dama koje su površinu svojih noktiju oštetile možda čak i nepovratno.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.