Ove promjene će vas učiniti bar 5 godina mlađim
Ilustracija

Njega lica

Ove promjene će vas učiniti bar 5 godina mlađim

Koža vremenom gubi svoju elastičnost i počinje da pokazuje bore i druge znake starenja. Međutim, ako napravite samo ovih 5 malih promjena izgledaćete 5 godina mlađe očas posla.

Zaboravite na šećer

Uzalud trošite novac na kreme jer ako vam je ishrana prepuna šećera možete da zaboravite na mladoliki izgled.

Ne samo da šećer negativno utiče na naše zdravlje, već može da pravi i velike probleme sa kožom. 

Šećer dovodi do porasta nivo homrona insulina, što zauzvrat može da poveća proizvodnju testosterona koji doprinosi pojavljivanju akni, a čini i da koža gubi elastičnost.

Ne preskačite zdrave masti

One su neophodne za zdravlje našeg srca, mozga i očiju.

Ali važno je da u pitanju budu omega 6 i omega 3 masne kiseline jer ona igraju ključnu ulogu kada je u pitanju struktura i izgled naše kože.

Postarajte se da barem jednom nedjeljno u vašu ishranu ubacite masne ribe kao što su skuša, sardina ili losos, a rješenje mogu da predstavljaju i suplementi.

Magični molekuli

Antioksidansi štite kožu ograničavajući stvaranje slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije kože i dovode do stvaranja jasnih znakova starenja.

Jedan od najmoćnijih antioksidanasa je vitamin C koji na mnoge načine čini da izgledamo mlađe, pogotovo kada je koža u pitanju.

Obratite pažnju na cink

Cink igra nekoliko važnih uloga u organizmu, a njegov manjak u organizmu može dovesti do problema sa kožom.

Potreban nam je za normalan rast ćelija i smatra se jednim od najvažnijih nutrijenata koji doprinosi našoj ljepoti.

Pokušajte da u ishranu uvrstite više jaja, graška i sjemenki bundeve.

Proteini

Proteini su ključni za popravku tkiva i izgradnju novih slojeva kože.

Svakoj ćeliji je potreban protein kako bi ostala u životu, a važan je i za zamjenu istrošenih ili mrtvih ćelija.

Djevojkama je dnevno potreban 1 gram proteina na kilogram težine, pa ako ste teški 60 kilograma, gledajte da svakoga dana unesete 60 grama proteina. Ovu količinu sadrži par pilećih grudi, četiri jajeta ili tri šolje kuvanog sočiva.

U slučaju da jedete meso, ribu ili druge namirnice životinjskog porijekla onda unosite dovoljnu količinu.

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.