Rak je moguće spriječiti: Ova 4 pravila smanjuju rizik od oboljenja za 80 odsto
Ilustracija

Rak je moguće spriječiti: Ova 4 pravila smanjuju rizik od oboljenja za 80 odsto

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka.

Pridržavanje samo četiri jednostavna životna pravila moglo bi drastično da smanji vaš rizik obolijevanja od najčešćih vrsta karcinoma, otkriva novo istraživanje objavljeno u naučnom časopisu JAMA Oncology. 

Dvojica naučnika s fakulteta za javno zdravstvo Univerziteta Harvard otkrila su da samo četiri faktora igraju najveću ulogu u podizanju rizika oboljenja od raka - pušenje, pijenje alkohola, tjelesna težina i fizička aktivnost. 

"Rak je moguće spriječiti. Zapravo, većinu karcinoma moguće je spriječiti, a procjene su čak 80 do 90% za maligne bolesti koje su povezane s pušenjem", rekao je Grejem Koldic, profesor epidemiologije s Harvarda. 

"Izazov je sada djelovati u skladu s time što znamo. Postoji jako duga istorija odlaganja od trenutka otkrića do pretvaranja znanja u praksu", kazao je Koldic. 

Pregledom brojnih istraživanja o uticaju životnog stila na rizik obolijevanja od raka, istraživači su ustanovili da osobe koje ispunjavaju samo četiri kriterijuma imaju od 60 do 70% manje šanse da dobiju rak od osoba koje ne ispunjavaju jedan od kriterijuma. 

Prvi kriterijum je pušenje, s kojim treba prestati u potpunosti. Drugi kriterijum je uživanje alkohola, koje mora da bude svedeno na minimum - ne više od jednog pića dnevno za žene, ili dva pića dnevno za muškarce. Telesna težina mora da bude umjerena, ni prevelika ni premala - indeks tjelesne težine (BMI) trebalo bi da bude između 18,5 i 27,5. Poslednji kriterijum je fizička aktivnost - osobe s niskim rizikom obolijevanja vježbale su umjerenim intenzitetom najmanje 150 minuta nedjeljno.

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.