Najduži tunel na svijetu, prolazi kroz srce Alpi i dug je 57 kilometara

Švajcarska

Najduži tunel na svijetu, prolazi kroz srce Alpi i dug je 57 kilometara

U Švajcarskoj će u srijedu biti otvoren najduži tunel na svijetu, nazvan Gotar, koji će prolaziti kroz srce ššvajcarskih Alpa i povezivati centralni kanton Uri sa jugom zemlje.

Tunel je dug 57 kilometara, košštao je oko 12 milijardi ššvajcarskih franaka, a gradilo ga je 2.400 radnika.

Sada će putovanje vozom iz Ciriha do Milana trajati dva sata i 40 minuta.

Tunel Gotar će tako prestići japanski tunel Seikan, koji je sa 53,9 kilometara do sada bio najdužži na svijetu.

Zvanično otvaranje tunela planirano je 1. jun, a osim ššvajcarskih zvaničnika prisustvovaće predsjednik Francuske Fransoa Oland, kancelarka Njemačke Angela Merkel i premijer Italije Mateo Renci.

Potpuna upotreba tunela počeće u decembru ove godine, prenosi AFP.

Ideju za izgradnju tunela dao je ššvajcarski inžženjer Karl Eduard Gruner 1947. godine.

Bio je to vizionarski projekat, za koji je Gruner kazao da bi mogao biti završšen do početka 21 vijeka.

Da bi tunel bio izgrađen iskopano je višše od 28 miliona tona stijena.

Izgradnja je zvanično započela 1999. godine, ali je bilo mnogo birokratskih i finansijskih problema zbog zabrinutosti u održivost projekta.

Građani ŠŠvajcarske su konačno na referendumu 1998. godine izglasali da su za izgradnju tunela, uključujući i povećanje putarine, kako bi se izgradnja tunela finansirala.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.