Šest prirodnih obloga koje treba koristiti protiv cista na dojkama
Ilustracija

Šest prirodnih obloga koje treba koristiti protiv cista na dojkama

Ovih 6 prirodnih obloga pomažu protiv cista na dojkama - odlični su i kao prevencija, a i kao dopunska terapija medikamentima.

1. Obloga od nevena

Kašiku nevenovog cvijeta (najbolje svežeg) preliti s pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 20 minuta, piše Kurir.  Nevenov čaj može da se pije, ali je još efikasnije ako se koristi u vidu obloga. Gazu natopiti pa staviti na grudi, prekriti peškirićem i umotati zavojem. Najbolje je oblogu stavljati uveće i ostavljati je da prenoći. Naturopate preporučuju da se ovaj metod liječenja koristi u kombinaciji s oblogama od slanog rastvora. Lanena krpica se natopi rastvorom napravljenim od kašičice soli i 200 ml vode.

2. Obloga od ruse trave

Pomiješati u jednakim dijelovima isjeckanu biljku rusu i istopljen maslac. Nanijeti lagano na mjesto gdje se nalazi cista na dojci i ostaviti da djeluje najmanje četiri sata.

3. Obloga od cvekle

Na vodenom kupatilu pripremiti kašu od 200 g rendane cvekle i dodati nekoliko kašika devetoprocentnog sirćeta. Dobijenu kašu koristiti kao oblogu, najbolje tokom noći, a ujutru se obmotati vunenim šalom. Terapiju sprovoditi tokom 10 dana. Cveklu treba koristiti i u ishrani, jer zahvaljujući svom sastavu deluje blagotvorno na čitav organizam i doprinosi izlečenju cisti.

4. Obloga od kantariona

Dvadeset grama kantariona preliti šoljom ključale vode i poslije dva sata procijediti. Gazu natopiti čajem i staviti je na mjesto gdje se nalazi cista. Ove obloge za ciste na dojkama, trebate držati oko pola sata. Postupak ponavljati najmanje 2-3 puta dnevno.

5. Obloga od kupusa

Kupusov list blago izlupati i premazati ga maslacem. Staviti ga lagano na dojku i obući udoban pamučni grudnjak. Ostaviti da djeluje preko noći. Ponavljati najmanje nedjelju dana.

6. Obloga od šargarepe

Najprije je treba izrendati na najsitnije rende i obložiti njome grudi. Obloga za ciste na dojkama treba da se mijenja čim se šargarepa osuši, jer tada gubi ljekovita svojstva.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.