Hirurzi u slijepom crijevu pacijentkinje pronašli kondom
ilustracija

Zaprepastili se

Hirurzi u slijepom crijevu pacijentkinje pronašli kondom

Ljekari su se zaprepastili kada su ženi koja je došla u bolnicu s bolovima u stomaku i mučninom, pronašli kondom u slijepom crijevu.

Jedna 26-godišnjakinja osjećala je bol u stomaku onakav kakav obično imaju osobe sa zapaljenjem slijepog crijeva. Skeniranje je otkrilo da joj je stomačna šupljina ispunjena tečnošću i ljekari u Kamerunu zaključili su da je zaista riječ o tom stanju. 

Hitno je prebačena u operacionu salu, kako bi joj slijepo crijevo bilo izvađeno prije pucanja, ali su onda otkrili nešto neobično. 

Ispostavilo se da je unutar tog organa dio kondoma. Takav slučaj još nije zabilježen u medicinskoj istoriji. 

“Kada smo zasjekli slijepo crijevo, pronašli smo dio gume od kakve se prave kondomi”, napisali su ljekari u izvještaju objavljenom u “Journal of Medical Case Reports”. 

Kada se pacijentkinja probudila, potvrdila je da je prije dvije nedjelje slučajno progutala kondom. 

Iako je u stolici nekoliko dana poslije toga primijetila dijelove kondoma, nije se obratila ljekarima i nije mislila da su njeni simptomi posljedica toga. 

Ljekari smatraju da je kondom iscijepan dok je putovao kroz sistem organa za varenje, a jedan dio se zaglavio u slijepom crijevu. 

Istini za volju, ovo nije prvi slučaj da se kod slijepog crijeva pronađu zaglavljeni neobični predmeti. Ljekari su pacijentima vadili metke, ribarski silk, šrafove, novčiće, kamenje, čekinje četkica za zube, igle, zube, dijelove kostiju, pa čak i pseće dlake. 

Kada se takvi predmeti zaglave kod slijepog crijeva, pulsiranje crijevnog trakta kojim se hrana pomjera kroz sistem, nije dovoljno da se strano tijelo ukloni i dolazi do zapaljenja. 

Nekada takvi predmeti ostanu u slijepom crijevu godinama, a da se ne jave bilo kakvi simptomi. 

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.