Izbor Pajovića zavisiće od predstavnika manjina
Srđan Vukadinović

DPS već ima nove koalicione partnere

Izbor Pajovića zavisiće od predstavnika manjina

Ulazak Pozitivne Crne Gore u Vladu premijera Mila Đukanovića samo je proširenje koalicije nastale prije desetak dana, jasan je politički analitičar Srđan Vukadinović. Kaže da se treba služiti jasnim političkim jezikom jer je svima jasno da je DPS već napravio novu koaliciju.

-DPS je napravio tu koaliciju sa Demosom, SDP-om i pokretom URA. Od prije desetak dana, i ulaska u Vladu ministara i potpredsjednika Vlade iz redova ovih političkih subjekata, formalizovana je nova politička koalicija na vlasti. Sada se više niko ne može skrivati iza nekakvog opozicionog statusa a biti u Vladi- kaže Vukadinović za Kodex.

Ulazak Pozitivne Crne Gore u Vladu, odnosno Azre Jasavić na mjesto potpredsjednice ali i Darka Pajovića na poziciju predsjednika Parlamenta samo je proširenje te koalicije nastale pregrupisavanjem na crnogorskoj političkoj sceni, smatra Vukadinović.

-Pozitivnoj treba vratiti kredite koje ima jer je glasala za podršku Vladi Mila Đukanovića i tako je održala u političkom životu. Dakle, Crna Gora ima novu Vladu u kojoj su i Demos i URA i SDP, a od sjutra i Pozitivna. Ne treba se zavaravati, to je nova koaliciona Vlada a ne neka Vlada izbornog povjerenja ili kako je već nazivaju.- kaže Vukadinović.

I dok se pitanje ulaska Azre Jasavić u kabinet Mila Đukanovića može smatrati neupitnim, Pajović bi se mogao naći u malo komplikovanijoj situaciji pri izboru na mjesto predsjednika Parlamenta, smatra Vukadinović.

-Vidimo da je Liberalna Partija postavila pitanje mogućnosti da novi predsjednik Parlamenta bude iz redova predizbornih koalicionih partnera DPS-a. Tu su uz liberale i predstavnici manjinskih naroda, Albanske stranke, HGI i Bošnjačka Stranka. Vidjećemo da li će to ostati samo stav liberala ili će naići na podršku predstavnika manjinskih naroda. Ukoliko se to dogodi i izbor Pajovića na mjesto šefa Parlamenta može doći u pitanje.-zaključuje Vukadinović.

Izbor predsjednika nije i jedini problem sa kojim bi se Parlament mogao suočiti. Trenutno je bez šefa jer je Krivokapiću izglasano nepovjerenje pa ga zamjenjuje potpredsjednik iz redova DPS-a Milutin Simović. Međutim, iz DF-a najavljuju inicijativu za njegovu smjenu kao odgovor na inicijativu DPS-a za smjenu potpredsjednika Parlamenta iz redova DF-a, Branka Radulovića.         

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.