Pavel: CG doprinijela NATO, EU i operacijama UN
Vojni komitet NATO

Učestvovala prvi put kao posmatrač

Pavel: CG doprinijela NATO, EU i operacijama UN

Crna Gora juče je prvi put učestvovala kao posmatrač na sastanku Vojnog komiteta NATO kojim je predsjedavao general Petr Pavel.

Otvarajući jučerašnju sjednicu, predsjedavajući Vojnog komiteta general Petr Pavel kazao je da je Crna Gora "i vojno i politički napravila ogromne korake u posljednjih deset godina".

"Budući da je doživjela preporod kao nezavisna država, Crna Gora je doprinijela NATO, EU i operacijama UN i ohrabrila regionalnu saradnju i kompromis na Balkanu. Crna Gora je posvećena napretku. Napretku u okviru njenih granica, napretku na Balkanu, napretku u Mediteranu i napretku u širem evropskom regionu", rekao je Pavel, a pišu Dnevne novine.

Obraćajući se predstavnicima savezničke vojske, kapetan Dragoslav Pumpalović, vršilac dužnosti vojnog predstavnika Crne Gore, naglasio je da je počastvovan što je imao priliku da se obrati u ime Crne Gore prvi put.

"Dozvolite mi da vas uvjerim da je proces integracija u NATO broj jedan prioritet za Ministarstvo odbrane Crne Gore odbrane i Generalštab kako sad, tako i u godinama koje dolaze, a naš cilj je da se dostignu kapaciteti usklađeni sa NATO standardima", rekao je Pumpalović. 

"Crna Gora će biti pouzdan član posvećen NATO vrijednosti i doprinosi naporima da se promoviše stabilnost i sigurnost", dodao je on. 

Ministri spoljnih poslova NATO 19. maja donijeli su istorijsku odluku potpisujući Protokol o pristupanju naše zemlje Alijansi. Nakon potpisivanja, Crna Gora je dobila status "posmatrača", čime je njenim predstavnicima omogućeno da učestvuju na sastancima saveznika. 

Nakon što svih 28 saveznika ratifikovuju Protokol o pristupanju, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazuma i postati punopravni član Alijanse.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.