Probudila se usred operacije:
Ilustracija

Probudila se usred operacije: "Čula sam da sijeku i počela da paničim"

Buđenje za vrijeme opšte anestezije se događa tokom jedne na svakih 10000 operacija, a prema iskustvu pacijenata, najgori dio je osjećaj paralize, gušenja i straha.

Ležanje u paralizi na operacionom stolu, osjećajući svaki rez i pokret hirurškog noža bez mogućnosti ispuštanja glasa jedna je od najgorih ‘noćnih mora’ koju može da zamisli pacijent koji se sprema za operaciju. 

"Mislila sam da više nikada neću moći ništa da uradim i da su ljekari uklonili sve iz mene osim duše", "čuo sam kako sijeku, ali nisam mogao da se pomjerim niti da proizvedem bilo kakav zvuk" samo su neki od komentara pacijenata koji su se probudili na operacionom stolu. 

Dolazak svijesti tokom operacije nije novi pojam, a ovo je samo jedna od priča pacijenata, tvrde naučnici s Univerziteta Oksford koji su u prvoj studiji te veličine analizirali veliki broj slučajeva buđenja, piše Dejli mejl. 

Srećom, od 10,000 pacijenata ovaj fenomen iskusiće samo jedan, a do sada je zabilježeno više od 153 izolovanih slučajeva buđenja na operaciji.

Slučaj Sare Njutn

Sara Njutn (32) iz Velike Britanije išla je na operaciju želuca i kičme. Ona se sjeća da su joj postavili cjevčicu u ruku, zatim joj se smračilo, a sljedeće čega se sjeća je jak bol. 

"Osjećala sam kako sijeku, kako mi je cio stomak otvoren. Nisam bila sigurna da li sanjam ili ne. Čula sam ih kako komentarišu krvarenje i pokušala sam da vrisnem, ali nisam uspjela da proizvedem zvuk. Pokušala sam da pomjerim prste, ali niko nije ništa primijetio. Osjećaj zarobljenosti je bio gori od bola. Osjetila sam čistu paniku, mislila sam da ću umrijeti."

Sara se tada sjetila da joj je hirurg prije operacije objašnjavao da će njen stomak biti posljednje što će seći, pa je pronašla malo utjehe u tome što se probudila pred sam kraj. Da bi odvukla misli i smirila se, brojala je svaki šav. 

Bila je budna punih 40 minuta svoje operacije, a prvu stvar koju je rekla u bolničkoj sobi bila je "bila sam budna!". Anesteziolog je priznao da je promijenio svoju uobičajenu praksu tj. redosljed davanja određenih anestetika. Izvinio se, a bolnica joj je isplatila 30 hiljada funti odštete.

Bol je kod većine prisutan, ali umanjen

Pacijenti tvrde da nisu osjećali bol u svom punom intenzitetu, već prije osjećaj zatezanja i gušenja. Osim toga, za većinu je neprijatno iskustvo bilo slušanje razgovora ljekara, bilo da su komentarisali samog pacijenta ili tok operacije. 

Do buđenja usred operacije najčešće dolazi zbog nedovoljne doze anestetika ili neosjetljivosti organizma na lijekove, a iskustvo "budnosti" obično traje oko pet minuta, kažu istraživači.

Pod anestezijom smo u stanju blage kome

Ono što ljekari govore pacijentima, da pod anestezijom spavaju, zapravo nije istina. Studija provedena u SAD otkrila je da prilikom hirurških zahvata, kombinacija lijekova dovodi mozak pacijenta u stanje nesvijesti, jedne vrste reverzibilne kome. Zato tokom operacije nisu u stanju da sanjaju. Mozak je zapravo na neki način umrtvljen. Moždne funkcije su tada na nivou onih pacijenata koji su u komi. 

Express.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.