Olivera Ilinčić kao mag finansijskih prevara
Svetozar Marović i Olivera Ilinčić/ Foto: Nezavisne

Ko je žena koju potražuje crnogorski MUP

Olivera Ilinčić kao mag finansijskih prevara

Ime Olivere Ilinčić crnogorskoj javnosti postalo je poznato kroz rasplet budvanskih afera kojima je opštinski budžet oštećen za nekoliko desetina miliona eura.

Nju je, kao finansijskog maga koji je upravljao tokovima novca koji je izvlačila organizovana kriminalna grupa, označio Svetozar Marović. Poznanstvo njih dvoje datira iz vremena dok je Marović bio predsjednik Državne zajednice SiCG.

Međutim, finansijske malverzacije u kojima se pominje njeno ime tu se ne završavaju. Kao ni interesovanje policijskih organa, kako Crne Gore koja je potražuje tako i Srbije u kojoj živi. Ali ni jedna od prethodnih istraga nije dovela do krivičnog gonjenja.

Olivera Ilinčić poznata je po svojim vezama sa srpskim tajkunima. Trenutno pokriva mjesto člana nadzornog odbora Viktorija grupe, najvećeg srpskog proizvođača hrane, u vlasništvu Zorana Mitrovića. Poznanstvo sa njim koštalo je pozicije direktora deviznog sektora Narodne Banke Jugoslavije. Tadašnjeg guvernera Mlađana Dinkića, prema njegovim tvrdnjama, sa Zoranom Mitrovićem upoznala je upravo ona. Mitrović je tada predstavljen kao ekpert voljan da pomogne NBJ. Do njegove ekspertize nije došlo ali jeste do transfera novca za G17 plus koji su bili predmet istrage srpskog UBPOKa. Kako je Ilinčić bila ovlašćeno lice firme Zorana Mitrovića u Mađarskoj, preko koje se sumnja da su išle uplate ka Dinkićevoj stranci, zbog nespojivosti funkcija dobila je otkaz u NBJ.

Međutim to je ne spriječava da nađe novi posao pa 2002. godine postaje savjetnik predsjednika SiCG Svetozara Marovića i to zadužena za saradnju sa IMFom, ali i kontrolu sredstava opredjeljenih za Ministarstvo odbrane.

Sa raspadom zajednice odlazi na poziciju izvršnog direktora preduzeća Futura u vlasništvu Stanka Subotića Caneta. To preduzeće poslovalo je i u Crnoj Gori. Iako su je mediji predstavljali kao desnu ruku Stanka Subotića, Cane je optuživao da je bez njegovog znanja učestvovala u zalogu zemljišta u njegovom vlasništvu kao bankarske garancije za kredit preduzeća Futura. Vrijedno 170 miliona eura banke su procijenile na svega 12 i otele mu ga u operaciji likvidacije Future, tvrdio je Subotić.

Ilinčić je, po likvidaciji Future, opet našla uhljebljenje kod Zorana Mitrovića u firmama koje posluju u okviru Viktorija grupe. Njene veze sa srpskim tajkunima ostale su neokrnjene i biće zanimljivo vidjeti da li će potjernica crnogorskog pravosuđa biti jača od tih veza.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.