Članice EU dogovorile mehanizam suspenzije za vize  po hitnom postupku
Ilustracija

Mjere protiv zloupotrebe

Članice EU dogovorile mehanizam suspenzije za vize po hitnom postupku

Članice EU postigle su danas dogovor o mehanizmu koji će omogućiti suspenziju bezviznog režima po hitnom postpuku, a koji može biti primijenjen na sve dosadašnje sporazume o viznoj liberalizaciji.

O tome će Holandija kao predsjedavajuća EU početi pregovore sa Evropskim parlamentom čim ta institucija iznese svoj stav, saopštio je Evropski savjet.

"Vizna liberalizacija ima mnogo prednosti i za EU i za treće zemlje, ali je u slučaju svih zemalja koje su izuzete od viza potrebna kočnica za hitne slučajeve, kako bismo bili sigurni da neće biti zloupotreba", rekao je holandski ministar za migracije Klas Dejkhof a prenio Tanjug.

On je izrazio zadovoljstvo zbog dogovora koji će, kako je naveo, olakšati mjere protiv zloupotrebe.

Glavni cilj predloga je jačanje mehanizma suspenzije tako što će se zemljama članicama olakšati da izvijeste o okolnostima koje vode do eventualne supsenzije, tako što će se Komisiji omogućiti da aktivira mehanizam na sopstvenu inicijativu i tako što će se Komisija zadužiti da šalje godišnji izvještaj EP i Savjetu o kontinuiranom ispunjavanju kriterijuma trećih zemalja koje imaju viznu liberalizaciju, kaže se u saopštenju. 

Susenziju može da aktivira izvještaj neke članice ili Komisije. 

Ako to učini prosta većina članica, EK će morati da usvoji nacrt primjene odluke o privremenoj suspenziji vizne liberalizacije za državljane treće zemlje na period od šest mjeseci.

Savjet takođe uvodi mehanizam monitoringa sa ciljem da se osigura da treće zemlje koje su dobile viznu liberalizacije nakon dijaloga o viznoj liberalizaciji nastave da ispune kriterijume koje su činile osnovu za dobijanje bezviznog režima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.