Zeman kritikovao EU: Nesposobna da riješi izbjegličku krizu
Miloš Zeman

Mađarska teritorija bez izbjeglica

Zeman kritikovao EU: Nesposobna da riješi izbjegličku krizu

Predsjednik Češke Miloš Zeman označio je danas u Černotinu na istoku Češke izbjeglički talas za poplavu pred kojom se doduše možda nehumano ali uspješno odbranila samo Mađarska, a Evropsku uniju kritikovao da je toliko nesposobna da je tek sada počela da razmišlja o evropskoj graničnoj straži kad je već Evropa preplavljena.

"Zašto upozoravam na izbjeglice kada ih kod nas skoro nema? Znate, nedovoljno je upozoravati na poplavu kada vam je pod vodom polovina grada. Na poplavu morate da upozorite dok još grad nije poplavljen kako bi mogli da preduzmete mjere. Pogledajte šta se dešava u Austriji i preduzmite konkretne mjere, uključujući tu i angažovanje policije i armije", kazao je danas Zeman u susretu sa žiteljima Černotina.

Češki predsjednik upozorio je da bezbjednost košta i predložio da vlada poveća izdatke za policiju i vojsku isto kao što povećava izdvajanja za odbranu protiv poplava, a kao primjer za ugled kako se brani pred "migracijskom poplavom" naveo je Mađarsku.

"Doduše, ogradila se plotom, upotrijebila vodene topove i suzavac. Znam da to baš ne izgleda humano ali mađarska teritorija je bez izbjeglica", rekao je Zeman.

Češki predsjednik kritikovao je Evropsku uniju da je nesposobna zato što tek sada razmatra osnivanje zajedničke evropske granične straže ali je upozorio da je ipak za Evropu bolje rješenje zajednička zaštita granica nego kada to rade same države pošto pojedinačna zaštita nacionalnih granica košta više i manje je efikasna od zaštite šengenske granice. 
 

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.