Pokrenuta peticija da ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću
Ognjen Rakočević

Simbol humane Crne Gore

Pokrenuta peticija da ulica u Podgorici dobije ime po Ognjenu Rakočeviću

Fondacija AKTER je pokrenula online peticiju kojom se traži da jedna ulica Glavnog grada dobije ime po Ognjenu Rakočeviću, autističnom dječaku koji se u jedanaestoj godini života utopio u Morači.

Cilj inicijative je, kako navode, skretanje pažnje na potrebu unapređenja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa autizmom i njihovih porodica. 

"Ulica posvećena Ognjenu sačuvala bi od zaborava do sad neviđenu solidarnost i jedinstvo koje su građani Crne Gore pokazali u potrazi za ovim mladim herojem.

Ognjen je postao simbol humane Crne Gore, a njegova žrtva opominje društvo na borbu kroz koju prolaze djeca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice" ističu iz Fondacije AKTER.

Fondacija podsjeća na slučaj osmogodišnje Zoje Mirosavljević iz Novog Sada, koja je, nakon što je preminula od rijetke Batenove bolesti, dobila ulicu u svom gradu.

Uslijedilo je i donošenje „Zojinog zakona“, koji tretira prevenciju i dijagnostiku genetičkih bolesti.

"Smatramo da je sazrelo vrijeme da se u Crnoj Gori donese „Ognjenov zakon“, koji će olakšati liječenje djece sa autizmom i definisati nacionalnu strategiju po svim pitanjima od važnosti za život autistične djece.

Takođe, fondacija ističe potrebu formiranja registra osoba sa autizmom u Crnoj Gori i važnost stvaranja uslova za otvaranje nacionalnog centra za autizam “Ognjen Rakočević”", navode u saopštenju.

Inicijativu će uputiti nadležnim organima Glavnog grada – Podgorice, a peticija se može potpisati na ovoj  adresi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.