Novi Google emotikoni naglašavaju ženske profesije
Ilustracija

Novi Google emotikoni naglašavaju ženske profesije

Novi emotikoni biće proslijeđeni "Unicode Consortium", kompaniji koja vrši odobravanje i standardizaciju emotikona

Kompanija Google kreira set emotikona s naglaskom na ženske profesije s ciljem isticanja različitosti ženskih karijera i osnaživanje djevojka, javlja Anadolija.

Novi emotikoni biće proslijeđeni "Unicode Consortium", kompaniji koja vrši odobravanje i standardizaciju emotikona. 

Iz Google navode kako su se na ovaj korak odlučili nakon što su utvrdili da žene ispod 30 godina najčešće koriste emotikone. 

Set novih emotikona prikazuje žene i djevojke, u profesionalnoj odjeći od ranih odijela i mantila do odjeće prilagođene za rad na farmi.

Masovno korištenje emotikona počelo je 2011. godine kada je kompanija Apple na svom iPhoneu omogućila njihovo korištenje nakon čega je istu opciju preuzeo Android. Mnogi su to nazvali najvećim iskorakom u komunikaciji, nakon pojave interenta.

Uslijed sve većeg korištenja ali i modernizacije, tehnološke kompanije i aplikacije sve više osmišljavaju razne emotikone putem kojih korisnici ispoljavaju svoja rasploženja i komuniciraju umjesto riječi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.