Predsjednici ove zemlje voze se već 90 godina u Škodi
Hispano-Suiza

Predsjednici ove zemlje voze se već 90 godina u Škodi

U većini zemalja sa jakom auto-industrijom predsjednici i visoki državni zvaničnici koriste kao službeno vozilo automobil domaće proizvodnje. Škoda je ovih dana obilježila devet decenija modela Hispano-Suiza, u kome se vozio prvi predsjednik Čehoslovačke, Tomaš Masarik.

Škoda Hispano-Suiza predstavljena je 1926. godine. Ovaj luksuzni automobil proizvodio se po licenci istoimenog špansko-francuskog proizvođača, na bazi modela Hispano-Suiza H6B. 

Automobil koji je koristio prvi čehoslovački predsjednik bio je težak 2,7 tona. Imao je posebnu putničku kabinu u kome su se vozili zvaničnici, dok je vozačev odeljak bio odvojen specijalnim staklom, a automobil je pogon dobijao od šestocilindarskog 6.7 litarskog motora.

106093277057346ef56c981671122826v4big

Nakon Drugog svjetskog rata, Škoda je nastavila da proizvodi predsjedničke automobile. Za potrebe predsjednika Klementa Gotvalda, a zatim i Antonjina Zapotockog, izrađena je luksuzna Škoda Vos, vozilo teško 4,4 tone i dugačko 5,7 m. 

Reafirmacija Škode kao proizvođača automobila za najviše državne zvaničnike dogodila se nakon pada komunizma i proglašenja nezavisnosti Češke. Prvi češki predsjednik, Vaclav Havel, veliki zaljubljenik u automobile, lično je isprobao novu generaciju Škodinih vozila, počev od modela Felicia, preko prve Fabije i Octavije, pa do Superba.

12127360657346ef5bddee413685671v4big

Njegov naslednik, Vaclav Klaus, vozio se u Škodi Superb I i Škodi Superb II, da bi aktuelni predsjednik, Miloš Zeman, u ljeto 2015. dobio Škodu Superb treće generacije, koju trenutno koristi kao zvanično službeno vozilo. 

Ovaj automobil iz luksuzne edicije Laurin & Klement, opremljen je 2.0 TSI benzincem sa 280 ks (206 kW) i pogonom 4x4.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.