Domaće bademovo mlijeko
Ilustracija

Recept

Domaće bademovo mlijeko

Mlijeko od badema je veoma ukusan ali i zdrav napitak – niskokaloričan, ne sadrži gluten i bogat je Omega 3 i 6 masnim kisjelinama.

Sastojci:

220 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
940 ml vode
½ kašičice ekstrakta vanile
Med ili smeđi šećer po želji

Priprema:

1. U vodu stavite bademe da prenoće. Najbolje je da u vodi odstoje između 8 i 12 sati. Ovo potapanje nije obavezno, ali će omekšati bademe i olakšati pripremu bademovog mlijeka. Zatim procijedite bademe.

2. Sameljite bademe u blenderu 940 ml vode, dodajte ekstrakt vanile i nastavite sa blendiranjem dok smjesa ne postane homogena.

3. Ukoliko želite da zasladite bademovo mlijeko, možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zdravi zaslađivač.

4. Tečnost procijedite kroz gustu gazu i sipajte u staklene tegle ili flašice i čuvajte u frižideru.

Napomena: Rok trajanja ovog mlijeka je do sedam dana ako se skladišti u frižideru.

Stvar ukusa

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.