Poslije dvije godine ponovo osvojen Mont Everest
Mont Everest

Najviši vrh svijeta

Poslije dvije godine ponovo osvojen Mont Everest

Devetorica nepalskih Šerpasa popela su se juče na Mont Everest, postavši prvi alpinisti koji su osvojili najviši vrh svijeta u posljednje dvije godine, saopštili su nepalski zvaničnici.

Šerpasi, etnička grupa koja naseljava istočni Nepal, prate ekspedicije u pohodima na Himalaje kao vodiči i nosači opreme. 

Oko 300 planinara pokušalo je od početka godine da se zajedno sa svojim vodičima popne na Mont Everest. 

Očekuje se da mnoge ekspedicije budu uspješne tokom maja, koji je najpovoljniji mjesec za penjanje zbog dobrih vremenskih uslova. 

Nepalske vlasti nadaju se uspješnoj planinarskoj sezoni u 2016. godini, poslije lavina izazvanih katastrofalnim zemljotresom u kojima je prošle godine stradalo 19 alpinista, a 61 je povređeno. 

U lavinama 2014. godine stradalo je 16 Šerpasa, a jedini planinarski tim koji je te sezone osvojio Mont Everest činili su jedna Kineskinja i pet šerpaskih vodiča.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.