Ostrva na kojima nema automobila (FOTO)
Lopud, Hrvatska

Top 4

Ostrva na kojima nema automobila (FOTO)

Svijet bez automobila...To još uvijek djeluje kao nemoguća ideja. No, sve je više zagovornika takvih i sličnih "zelenih projekata". Predstavljamo vam nekoliko ostrva na kojima je zabranjen pristup autima.

Hidra, Grčka

Ostrvo se "proslavilo" 1957. kad je Sofija Loren snimala film "Dječak na delfinu". Pod posebnim je arhitektonskim statusom, tako da je svaka novogradnja (teoretski) zabranjena. Na njemu nema nikakvog saobraćaja, a za transport se koriste magarci.

Holboks (Foto: mayan-yucatan-traveler.com)Holboks (Foto: mayan-yucatan-traveler.com)

Holboks, Meksiko

Zaboravite Akapulko i ljetovanje provedite na Holboksu, malom ostrvu sjeveroistočno od Jukatana. Izgled Holboksa je zbilja čudesan, a karakterišu ga pješčani putovi, trošne kuće, ali i bajkovita odmarališta, a ugledaćete i turiste koji se vozikaju okolo malim golf vozilima. Ovdje je vrijeme, definitivno, stalo...

Maretimo (Foto: Wikipedia)Maretimo (Foto: Wikipedia)

Maretimo, Italija

Italijansko ostrvo simbolizuje opušten stil života. Izvrsno je mjesto za sjesti u hlad, otvoriti knjigu i uživati u dobrom kapućinu. U osnovi, ovo je malo selo bez automobila gdje svako pozdravlja svakog, jer se svi vrlo dobro poznaju. Ostrvo je bogato florom i faunom, a plaže ostavljaju bez daha.

Princezina ostrva (Foto: YouTube)Princezina ostrva (Foto: YouTube)

Princezina ostrva, Turska

Ovaj netaknuti arhipelag samo je nekoliko kilometara udaljen od Istanbula. Arhipelag čini ukupno devet ostrva, a s obzirom da nema saobraćaja, posjetiocima se nudi prevoz u vidu konja sa zapregom. Ovdje vladaju mir i tišina, koju tu i tamo nadglasa zvuk električnih bicikala i galebova. Vikendom, dobar dio stanovnika Istanbula spusti se na odmor na ostrva.

Lopud (Foto: lopud.com.hr)Lopud (Foto: lopud.com.hr)

Lopud, Hrvatska

Ostrvo u blizini Dubrovnika, do kojeg se iz grada trajektom stiže za oko 50 minuta, mirno je i opuštajuće, tako da jedino što treba da ponesete je nekoliko dobrih knjiga. Kroz mjesto vodi put do prekrasne plaže Šunj, do koje imate dvadeset minuta pješačenja. 

Punkufer.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.