Makaroni sa sirom
Ilustracija

Recept

Makaroni sa sirom

Sastojci:

230 g makarona
2 kašike putera + 50 g
2 1/2 kašike brašna
350 g sira (najbolji je čedar sir)
1/2 šolje parmezana
1/2 šolje prezli
3 šolje mlijeka
pola kašičice mljevene slatke paprike

Priprema:

1. Makarone skuvajte prema uputstvu sa pakovanja, a zatim procijedite.

2. U tiganju otopite puter na umjerenoj temperaturi, zatim umiješajte brašno. Dodajte mlijeko postepeno, konstantno miješajući. Dodajte sir i parmezan i kuvajte na umjerenoj temperaturi dok se sve lijepo ne sjedini i postane gusto.

3. Makarone stavite u pleh ili vatrostalnu posudu i prelijte sosom sa sirom, a zatim dobro promiješajte.

4. Dvije kašike putera otopite na umjerenoj vatri i dodajte prezle, a zatim ih zagrijavajte dok ne porumene. Prelijte preko makarona i pospite mljevenom paprikom.

5. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 C oko 30 minuta.

Stvar ukusa

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.