NASA: Otkrivena nova Zemlja?
Ilustracija

Najnovije otkriće teleskopa Keplera

NASA: Otkrivena nova Zemlja?

Američka svemirska agencija (NASA) oglasiće se u utorak i predstaviti najnovije otkriće teleskopa Keplera, a zasad se nagađa da bi to moglo biti moguće otkriće nove planete slične Zemlji ili pronalazak vezan za crne rupe ili supernove.

Kepler je lansiran 2009. godine, a dosad su naučnici uz njegovu pomoći otkrili više od 1.000 egzoplaneta dok još nekoliko hiljada čeka potvrdu. 

Ovaj teleskop je sada došao do novog velikog otkrića, ali NASA nije otkrila previše detalja. Ipak, treba imati na umu da konferencije za novinare, kakva će biti u utorak, organizuju u slučajevima velikih stvari, poput vode na Marsu, prenio je portal Ekspres.

Kepler je zaslužan za pronalazak Keplera 452b, planete najsličnije našoj Zemlji od svih dosad otkrivenih planeta. Nalazi se oko 1.400 svjetlosnih godina od Zemlje, a na sličnoj je udaljenosti od svoje zvijezde, koja je pak vrlo slična našem Suncu - četiri odsto veća i 10 odsto svjetlija od Sunca. 

Nagađa se da bi NASA u utorak mogla predstaviti nova otkrića o ovoj planeti, ali isto tako je moguće i da će biti riječ o pronalasku vezanom za crne rupe ili supernove. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.