Radnici zbog otkaza tužili opštinu
Kolašin

Novi problemi u Kolašinu

Radnici zbog otkaza tužili opštinu

Nezakoniti otkazi skupo bi mogli da koštaju Opštinu Kolašin. Kako Kodex saznaje, oko 90 postupaka pokrenuto je protiv opštine, zbog čega bi, kako saznajemo, ova opština mogla da izgubi i do nekoliko stotina hiljada eura.

Neki od otpuštenih radnika lokalne samouorave tvrde da je predsjednica Opštine Željka Vuksanović dijelila otkaze mimo zakona, po svom nahođenju. O samovolji i bahatosti predsjednice opštine govori, kažu bivši radnici,  i podatak da je, u isto vrijeme kad je davala otkaze, raspisala konkurse za nove radnike, čime je još jednom potvrdila da su otkazi uručivani "po partijskoj liniji".

Generalni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica pozvao je državne organe da reaguju protiv neviđenog bezakonja u ovoj opštini. Ističe da je gotovo izvjesno da će opština izgubiti veći broj sporova.

- Što se tiče podataka u koji sam imao uvid, ti radnici su bez ikakvog objašnjenja i argumenta dobili otkaze. To nisu bili sporazumni otkazi, već samovolja pojedinca. Pritom, nisu dobili nikakve otpremnine. Laik bi zaključio da Zakon mora biti na njihovoj strani - objasnio je on.

Zarubica je podsjetio na podatak da je država zbog izgubljenih sudskih sporova morala da isplati više od 70 miliona eura.

- Isto se sada dešava u Kolašinu. U redu je vršiti sistematizaciju, ali onda se lokalna samouprava dogovara sa zaposlenima oko sporazumnih otkaza, odnosno otpremnina. Ne može se tretirati radnik kao što je to slučaju u Kolašinu - objasnio je on i dodao da će Savez Sindikata maksimalno podržati radnike iz Kolašina da se izbore za svoja prava.

I predsjednik sindikalne organizacije lokalne uprave Darko Bulatović ubijeđen je da će radnici dobiti spor protiv opštine. On je istakao da su otkazi u opštini doneseni na osnovu nezakonite sistematizacije koja je rađena na osnovu političke pripadnosti radnika lokalne uprave i centra za kulturu.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.