Milić: Nas zanimaju samo slobodni i fer izbori
Srđan Milić

Uputili predlog svim strankama koje su potpisnice Sporazuma

Milić: Nas zanimaju samo slobodni i fer izbori

Uputili smo naš predlog svim strankama koje su potpisnice Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore u Crnoj Gori, saopštio je Srđan Milić, predsjednik SNP-a.

"Danas se odlučuje o tome da li će ministar finansija biti Raško Konjević iz Socijaldemokratske partije ili Veselin Bakić iz SNP-a. Za razliku od opozicionih kolega, SNP neće biti u Vladi izbornog povjerenja ukoliko u njoj ne budu kolege iz Demosa, SDP-a i URE", saopštio je Milić.

On ističe da premijer nema šta da čeka. I dodaje da U skladu sa Sporazumom, koji je potpisao, dobio je legitimne predloge za Vladu izbornog povjerenja.

"Njegova je obaveza da Crnu Goru ne drži u neizvjesnosti. On je 27. januara predložio Vladu izbornog povjerenja i sada ne treba da kupi jeftine političke poene, već treba da dođe u Skupštinu Crne Gore i predloži tu Vladu. Ono što je bitno, jeste da li smo u ovaj proces ušli zbog toga što je neko zloupotrebljavao državne resurse, što je ucjenjivao ljude kako da glasaju, zbog toga što nam trebaju slobodni izbori ili je u pitanju nešto drugo", navodi on.

Što se SNP-a tiče , kako navodi, imali su prilike u prethodnih 18 godina da biraju fotelje.

Prema njegovim riječima, nijednu fotelju ili funkciju ne stavljaju ispred onoga za šta su se borili svih ovih godina, a to je da građani žive bolje i da Crna Gora krene naprijed.

"Dogovor, koji smo imali sa kolegama iz opozicije, neće se srušiti zbog SNP-a. Da li je bilo nekih drugih dogovora i da li postoje neke druge namjere – to ćemo vidjeti. Što se tiče stava koji je definisan kao „nećemo u Vladu izbornog povjerenja, ako u njoj bude SNP“, postavlja se pitanje zašto smo onda sjedjeli zajedno i o čemu smo pregovarali. Takođe, priča o dva ministarska mjesta za SNP nije priča od juče, već je poznata od prvog dana", stoji u saopštenju.

Podsjeća da SNP u svim razgovorima jedina ima izvorni izborni legitimitet i legalitet.

Kako ističe, dogovora će, svakako, biti. Dodaje da u skladu sa Sporazumom, postoje dostavljene liste predloga i kandidate za ministre, "pa neka predsjednik Vlade stisne petlju i donese odluku, odnosno dođe u parlament i kaže šta je njegova odluka".

Milić podsjeća da je predlog kolega iz Demosa, SDP-a i URE došao prije sjednice Glavnog odbora SNP-a i objavljen je u javnosti.

"Jedna ozbiljna partija, koja ima izborni legitimitet i legalitet, tako dolazi u situaciju da joj neko, ako hoće, pruža mogućnost da obavlja mjesto ministra poljoprivrede. Za razliku od drugih, SNP je, iz širokog spektra svojih kadrova, predložila ljude sa stručnim i profesionalnim kredibilitetom i stao iza njih. Nijesmo predlagali nikoga sa strane. Niko neće moći prstom upirati u nas i reći e zbog vas je ovo propalo. Nije propalo i neće propasti", objasnio je on.

Prema njegovim riječima biće kontrole izbornog procesa.

"Ponavljam, nas samo zanimaju slobodni i fer izbori. Sve ovo ostalo je pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena onih koji nemaju političkih programa, već samo mogućnost da jednom diskreditacijom u javnosti govore o svojim kolegama", saopštio je Milić. 

kako ističe, danas u Crnoj Gori, imamo na stolu dva predloga za Vladu izbornog povjerenja, a razlikuju se samo u mjestu ministra finansija.

Podsjeća da je jedna partija prije par dana na Glavnom odboru donijela odluku da neće predlagati nijednog minista.

"Kada bih bio maliciozan pitao bih što se to promijenilo u prethodna dva dana pa ga, ipak, predložiše. Postoji naša spremnost da uradimo sve da dođe do slobodnih i fer izbora. Ako se ne prihvati naš predlog to ne znači da nećemo imati Vladu izbornog povjerenja, već da mi, u tom slučaju, nećemo učestvovati u toj priči", istakao je predsjednik SNP-a.

On ponavlja da ih ne interesuju fotelje. I dodaje da su Radivoje Rašović i Veselin Bakić  kroz život i politiku imali dovoljno prostora da se dokažu i oni su to i uradili. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.