Danas o Lex specialisu, ministrima i razrješenju Krivokapića
Ilustracija

Sjednica Parlamenta

Danas o Lex specialisu, ministrima i razrješenju Krivokapića

Parlament Crne Gore danas bi trebalo da počne sjednicu na kojoj će se poslanici izjasniti o Predlogu zakona o primjeni Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore (Leks specijalis), izmjenama u sastavu Vlade i razrješenju predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Premijer Milo Đukanović je, radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces i eliminisanje razloga za osporavanje regularnosti redovnih parlamentarnih izbora, na sjednici Skupštine 27. januara, ponudio opozicionim političkim partijama ulazak u Vladu, koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije, prenosi CdM.

„Na osnovu prihvaćene ponude, politički subjekti koji su potpisali iii podržali Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, obavezali su se da rezultate izbora, organizovanih u skladu sa ovim dokumentom, prihvate kao nespornu odluku građana Crne Gore“, kaže se u obrazloženju Leks specijalisa.

Premijer Milo Đukanović predložiće i promjene u sastavu vlade, u skladu sa Sporazumom o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, potpisanom 26. aprila.

Prema tom dokumentu, opozicija će dobiti, pored potpredsjedničkog, i četiri ministarska mjesta u resorima unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i sicijalnog staranja.

Predstavnici Demosa, URE i Socijaldemokratske partije predložili su profesora Milenka Popovića za potpredsjednika Vlade izbornog povjerenja, Raška Konjevića za ministra finansija, Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova i Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja.

Socijalistička narodna partija predložila je Veselina Bakića za ministra finansija, a Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i poručila da ukoliko taj predlog ne bude prihvaćen u cjelini, neće glasati za Leks specijalis, niti učestvovati u Vladi izbornog povjerenja.

U crnogorskoj Vladi upražnjeno je i mjesto ministra vanjskih poslova i evropskih integracija, pošto se Igor Likšić kandidovao za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Inicijativu za razrješenje Krivokapića podnijeli su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

U obrazloženju predloga navodi se da je klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao protiv.

Time je ta stranka jednostrano raskinula Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, LP, Demokratska partija, BS, Koalicija Forca za jedinstvo i HGI.

CdM/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.