Premijer dobija tri liste kandidata  opozicije za ministre
Ilustracija

Sporazumom predviđena jedinstvena lista

Premijer dobija tri liste kandidata opozicije za ministre

Premijer Milo Đukanović dobiće danas od opozicije više lista sa imenima kandidata za potpredsjednika Vlade i ministre unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, budući da će dobiti listu sa imenima ministara od SNP i od tri partije koje su pregovarale o Sporazumu sa Vladom( SDP, URA, Demos), ali, i od Pozitivne Crne Gore.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić juče je rekao da će ova partija tražiti dva mjesta u Vladi. On je sinoć poslao svoj predlog sa kandidatima svim potpisnicima Sporazuma i predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, pišu Dnevne novine.

Predstavnici Demosa, GP URA i SDP sinoć su takođe premijeru Milu Đukanoviću poslali svoju listu sa četiri kandidata za ministarske funkcije u prelaznoj vladi, dok će danas, uoči sjednice Skupštine, predoložiti i kandidata za ministra poljoprivrede. I SNP i ove tri partije saopštile su da će se, ako bude pokušaja kombinovanja njihovih predloga, vjerovatno povući iz procesa.

U političkim kuloarima se pominje da Pozitivna Crna Gora, partija koja nije najavljivala povlačenje iz procesa, ali koja je od početka insistirala na mjestu u Vladi, jer je opoziciona, takođe može poslati listu sa svojim kandidatima crnogorskom premijeru.

Sporazum koji je Vlada potpisala sa političkim partijama iz opozicije, a čije potpisivanje je juče najavio i Srđan Milić i SNP, predviđa da premijer dobije jedinstvenu listu sa imenima kandidata za ministre u svojoj vladi, a sada je jasno da će dobiti dvije, a možda i tri liste.

Ovakav razvoj događaja dovodi u pitanje i održavanje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o lex specialisu, ministrima iz redova opozicije i povjerenju predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću. Vremena, međutim, ima još. Prema nekim tumačenjima, skupštinsko zasijedanje može da počne i bez kompletne liste sa imenima kandidata za ministre, ali bi ona morala biti usaglašena do trenutka kada dolazi na dnevni red.

Šta će Đukanović uraditi sa ove "tri karte za Vladu" teško je reći, posebno što je u situaciji da mora ispoštovati Sporazum koji predviđa jedinstvenu opozicionu listu. Vjerovatno očekuje da se opozicija usaglasi i relaksira i njega i ukupnu crnogorsku javnost od licitiranja imenima, brojem ministarskih mjesta i očekivanjima od kadrova.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.