Cista na mozgu kao uzrok ljubomore i paranoje
Foto: Shutterstock

Fascinantni ljudski mozak

Cista na mozgu kao uzrok ljubomore i paranoje

Iznenađujući razlog paranoje i iznenadnih deluzija jedne žene iz Turske, uključujući i onu o tome da je njen muž s kojim je 20 godina u braku vara sa drugim ženama, pokazalo se da ima neobičan uzrok - veliku cistu na mozgu.

Live Science piše o slučaju 43-godišnje žene iz Turske koja je iznenada postala sumnjičava i počela da optužuje muža da je vara. Žena je navodno počela da pregleda muževljev telefon i privatne stvari kako bi pronašla dokaz o tome da je vara. 

Ljekari koji su je liječili su izvještaj o njenom slučaju objavili u žurnalu "BMJ Case Reports". 

"Žena se ljekarima javila u januaru 2015. godine, tražeći pomoć za svoju paranoju u vezi muževljevog ponašanja", kaže dr C. Onur Nojan, psihijatar u istanbulskoj bolnici za neuropsihijatriju, koji je vodio njen slučaj. 

Žena je prijavila kako je je imala problema sa nesanicom, bila je izuzetno anksiozna, nervozna i razdražljiva. Nedavno je proživjela stresan događaj kad se njena kćerka premještala u drugu školu. Žena nikad ranije u prošlosti nije iskusila nikakve psihijatrijske ili neurološke poteškoće, kao ni niko iz njene porodice. 

Ljekari koji su sproveli detaljnu psihijatrijsku procjenu njenog stanja, zaključili su da je žena iskusila kratak psihotičan napad, koji predstavlja gubitak kontakta sa stvarnošću, poput deluzija i halucinacija. 

Budući da nikad ranije nije proživjela ništa slično, ljekari su sproveli dodatne testove, uključujući skeniranje mozga kako bi provjerili nalazi li se tamo neki od uzroka njenog neobičnog ponašanja. 

Magnetna rezonanca mozga otkrila je veliku cistu, poznatu kao porencefalična cista u desnom frontalnom dijelu mozga. Ovakve se ciste formiraju u strukturalnom tkivu mozga i pune su cerebrospinalne tečnosti. 

"Porencefalične ciste su iznuzetno rijetke i obično ih pronalazimo kod djece, do njihovog prvog rođendana. Njih najčešće uzrokuje moždani udar ili neko oštećenje mozga prije ili nakon rođenja i može uzrokovati simptome kao što su napadi, slabost mišića i poteškoće sa učenjem. Ciste se mogu javiti u bilo kom dijelu mozga", rekao je dr Onur Nojan za Live Science. 

U zavisnosti od toga u kom dijelu mozga se formiraju, osoba može da iskusi različite simptome. U slučaju ove žene, cista se nalazila u frontalnom dijelu, koji je odgovoran za racionalno mišljenje i donošenje odluka, što je doprinijelo njenoj psihozi i nemogućnosti da razlikuje umišljaj od stvarnosti. 

I iako se dr Noyan i ranije susretao sa ovakvim cistama, ovo je prvi slučaj da je zabilježio jednu ovakve veličine i to kod odrasle osobe njenih godina. 

Nažalost, ne postoji siguran hirurški način za uklanjanje njene ciste, tako da će ljekari ovu ženu liječiti antipsihoticima, koje će najvjerovatnije morati da uzima do kraja života. 

"Pacijentkinju sam vidio nedavno i rekla mi je da joj je dobro. Trenutno nema simptoma psihoze i vjerovatno u budućnosti neće imati nikakve psihotične napade", rekao je dr Nojan za Live Science, a prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.