Marović priznao je da je vođa kriminalne organizacije ali nije uzeo novac

Pregovori sa Tužilaštvom

Marović priznao je da je vođa kriminalne organizacije ali nije uzeo novac

Funkcioner DPS-a Svetozar Marović, osumnjičen za visoku korupciju, u razgovorima koji su minulih dana vođeni u Specijalnom tužilaštvu priznao je da je vođa kriminalne organizacije i da ju je navodno formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

To je Vikend novinama potvrdilo više dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi i familiji Marović. Nezvanično, uskoro bi se moglo očekivati i njegovo formalno priznanje, odnosno potpisivanje Sporazuma o priznanju krivice, ali kada sa specijalnim tužiocem bude usaglasio visinu kazne, koju bi u daljem postupku razmatrao i Viši sud u Podgorici, prenosi Cdm.

 Sagovornik VN kazao je da je Marović spreman da potpiše izjavu da je organizovao kriminalnu organizaciju od 30-ak ljudi, da opiše njihove uloge i način djelovanja, ali i da otkrije kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje". U suštini, to je potvrda svih sumnji za koje ga Tužilaštvo tereti. Međutim, novina je tvrdnja Marovića da sporni novac nije uzeo on, već da je i sam u tom korupcionaškom dilu prevaren. U koga je spreman da "uperi prst" može se pretpostaviti.

Spekuliše se da će svojim priznanjem Marović ukazati na trag više od 15 miliona eura, za koje je oštećena Opština Budva. Riječ je o milionima koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno prenijeti na više inostranih računa.

Kada Sporazum o priznanju krivice bude potpisan, Specijalno tužilaštvo će, po logici stvari, zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.

Osim priznanja, značajan dio nagodbe svakako biće i kazna za Marovića, zatvorska i novčana.

Spekuliše se da ona neće biti ispod četiri godine, a zakonom je za krivično djelo kojim se tereti propisana minimalna dvije, a maksimalna četiri godine.

VN saznaju da će nakon okončanja ovog postupka, Tužilaštvo pokrenuti i finansijsku istragu protiv svih osumnjičenih, koja će obuhvatiti i članove njihovih porodica i povezana lica. U toj istrazi, oni će morati da dokazuju porijeklo cjelokupne imovine, a Tužilaštvo ima pravo i da je privremeno konfiskuje i da državi na raspolaganje. To bi u prevodu značilo da poznate Budvane tek čeka borba da zadrže imovinu koju posjeduju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.