Ovo su najveći stadioni na svijetu, među prvih 5 nema evropskih(FOTO)
"Prvi maj" ,sjevernokorejski nacionalni stadion i najveći svjetski

Fudbalska zdanja

Ovo su najveći stadioni na svijetu, među prvih 5 nema evropskih(FOTO)

Iako se Evropa danas na jedan način smatra fudbalskim centrom svijeta, a Lige ligama u kojima se igra najkvalitetniji fudbal, među pet kapacitetom najvećih fudbalskih stadiona u svijetu nema čak niti jedan sa evropskog kontineta,piše agencija Anadolija.

Stadion "Prvi maj" je sjevernokorejski nacionalni stadion i najveći je na svijetu. Nalazi se u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Stadion ima 150.000 mjesta za sjedenje. Površine je od 202.000 kvadratnih metara i ima osam spratova, a do njegovog vrha ima 60 metara. Na njemu se održavaju velika sportska nadmetanja kao i nadaleko čuveni i veličanstveni sletovi u čast velikih državnih praznika Sjeverne Koreje.

maxresdefault

Drugi po veličini stadion nalazi se takođe na azijskom kontinentu, tačnije u Indiji. Stadion "Salt Lake" nalazi se u gradu Kalkuta, u Zapadnom Bengalu, i ima kapacitet od 120 hiljada mjesta. Dom je čak tri kluba, a specifičan je zbog svog protivpožarnog sistema. Oko travnjaka su rezervoari zapremine 10.000 galona vode koji se mogu aktivirati u svakom trenutku.

"Estadio Azteka" jedini dva puta bio domaćin finala SP-a 

azteca

"Estadio Azteka" u Meksiko Sitiju, sa kapacitetom od 105 hiljada, treći je po veličini stadion svijeta i jedini koji je bio domaćin dva finala svjetskog prvenstva. Otvoren je 1968. godine i sve do danas je ostao dom meksičke fudbalske reprezentacije. Na prilazu se nalazi bronzana statua 'gol vijeka', koji je rukom Englezima postigao Maradona, a na njemu je odigrana i popularna 'utakmica stoljeća' u polufinalu SP-a 1970. kad je Italija svladala Njemačku 4:3.

Nacionalni stadion "Bukit Džalil", četvrti je po kapacitetu fudbalski stadion svijeta, a prima 100.200 gledalaca.

BukitJalilNationalStadium1305727969449

Nalazi se oko 20 kilometara od Kuala Lumpura u Maleziji, a sagrađen je 1998. godine za Igre Komonveta. Danas na njemu igra malezijska fudbalska reprezentacija, a koristi se i za razne druge aktivnosti.

Stadion "Azadi" ili Stadion slobode je višenamjenski stadion u glavnom gradu Irana Teheranu, sa kapacitetom od 100.000 gledalaca, što ga čini petim najvećim fudbalskim stadionom svijeta.

AzadiStadiumTehranIran

Izgrađen je 1971. godine, a projektovao ga je iranski arhitekt Abdolaziz Farmanfarmaijan. Najviše se koristi za fudbalske utakmice, a njime se služe iranska fudbalska reprezentacija i klubovi Persepolis i Esteglal.

Kamp Nou najveći evropski stadion 

"Camp Nou" je fudbalski stadion koji se nalazi u Barseloni, Španija. Na njemu domaće utakmice igra  Barselona.

12765245470

Kapacitet stadiona je 99.354 sjedećih mjesta, što ga čini šestim po veličini u svijetu i najvećim stadionom u Evropi. No, stadion "Kamp Nou" bi mogao promijeniti mjesto na ovoj listi, jer je u toku rekonstrukcija prema kojoj je planirano da novi kapacitet bude 105.000 gledalaca.

newcampnou2

Novi Kamp Nou

Na listi od 10 stadiona sa najvećim kapacitetom nalaze se takođe i "Soker Siti" u Johanesburgu, najveći stadion u Africi, kapaciteta 94.700 gledalaca.

Stadion "Vembli", poznat i kao "Novi Vembli" je fudbalski stadion u Londonu. Prema kriterijima UEFA-e ubraja se u najmodernija fudbalska zdanja i kategorisan je sa pet zvjezdica. Sa kapacitetom od 90.000 sjedećih mjesta drugi je po veličini stadion u Evropi, odmah iza "Nou Kampa" u Barseloni.

Stadion "Bung Karno" je fudbalski stadion u Džakarti, a na njemu nastupaju klub Persia Džakarta i reprezentacija Indonezije. Kapaciteta je 88.306 gledalaca.

Na desetoj poziciji je stadion "Borg El Arab" u Aleksandriji. Kapaciteta je 86 hiljada gledalaca, a na njemu nastupa egipatska reprezentacija.   

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.