Microsoft kupuje DNK za skladištenje podataka
Ilustracija

Microsoft kupuje DNK za skladištenje podataka

Zahvaljujući mogućnosti skladištenja informacija u okviru DNK ćelija, podaci kompanije Microsoft mogli bi da ostanu netaknuti bar u narednih nekoliko hiljada godina.

Microsoft je iz San Franciska naručio od startap kompanije Twist Bioscience lanac od 10 miliona sintetičkih oligonukleotida (kratki fragmenti DNK i RNK), sa namjerom da pokuša da u njih uskladišti svoje podatke. 

Prema navodima IEEE, naučnici iz Redmonda uspjeli su da pretvore grupe podataka u DNK nukleotide – G, A, C i T, a kompanija Twist Bioscience uprkos tome što je proizvođač neće imati uvida u uskladišteni sadržaj. 

Jedini način da se podaci dekodiraju je putem DNK sekvenciranja, piše Engadget.
Dag Karmin, partner kompanije, saopštio je da je u prvoj fazi “demonstrirano da bi kompanija zaista mogla da enkodira i povrati 100 odsto digitalnih podataka iz sintetičke DNK”. Ipak, priznao je da kompaniju i dalje dijeli veliki broj pokušaja i mnogo godina od stvaranja komercijalno dostupnog proizvoda. 

Inače, naučnici već godinama rade na ovom problemu. Istraživači sa Univerziteta Stenford tako su 2012. godine stvorili DNK skladište u okviru živih ćelija u koje je moguće upisati podatke, a zatim ih odatle brisati, i ponavljati ovaj proces. Ista godine, naučni tim sa Harvarda uskladištio je 704 TB podataka u gram DNK.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.