Crnogorske vize izdavaće se u potpunosti elektronski
Ilustracija

Obaveze iz poglavlja 24

Crnogorske vize izdavaće se u potpunosti elektronski

U skladu sa obavezama iz pregovaračkog poglavlja 24 i Šengen preporukama nabavljeno je 10.000 viznih naljepnica koje ispunjavaju kriterijume i visoke standarde zaštitnih elemenata protiv krivotvorenja, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Projekat koji ima za cilj uspostavljanje prve verzije nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavku viznih naljepnica realizovan je u saradnji i uz finansijsku podršku MVPEI, MUP-a i UNDP-a a prva lokacija na kojoj će biti implementiran biće Ambasada Crne Gore u Beogradu" istakli su iz MVPEI. 

Uvođenje novih viznih naljepnica unaprijediće se bezbjednost u postupku izdavanja viza i spriječiti moguće zloupotrebe, a realizuje se u okviru procesa harmonizacije viznog režima sa standardima EU i Šengena.

"U tom cilju, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, na osnovu Zakona o strancima, donijelo je Pravilnik o vizama i viznim obrascima i Pravilnik o bližim uslovima za izdavanje vize za duži boravak (viza D), kojima je propisan jedinstveni postupak unošenja viznih naljepnica u putnu ispravu u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore", naveli su u saopštenju.

Uspostavljanjem nacionalnog viznog informacionog sistema i nabavkom viznih naljepnica, proces izdavanja crnogorskih viza biće u potpunosti podržan elektronski i odvijaće se isključivo uz štampanje viznih naljepnica, kako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, tako i u predstavništvima država koje Crnu Goru u poslovima izdavanja viza konzularno zastupaju. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.