Naučnici razvili flaster za srčane probleme
Ilustracija

Odštampan pomoću 3D tehnologije

Naučnici razvili flaster za srčane probleme

Naučnici u Izraelu stvorili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme.

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

"Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno", kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lijekovima, taj aparat mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regeneriše taloženjem ćelija u oštećenom dijelu srca. 

Aparat bi mogao da obavijesti ljekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

"Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne osjeća se dobro, a ljekar odmah može da vidi stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski da aktivira srce, može da pruži elektrostimulaciju, može da ubrizga lijekove", objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može da postane alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.

"Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, cijelo srce sa ugrađenom elektronikom. I vjerujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju", dodaje Dvir.

Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina prije nego što bude dostupan.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.