Fejsbuk utrostručio prihode
Mark Zukerberg

Prvo tromesječje

Fejsbuk utrostručio prihode

Fejsbuk (Facebook) je u prvom tromjesečju ostvario prihode od 5,38 milijardi dolara, 52 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je dobit skoro utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema poslovnom izvještaju kompanije, čista dobit Facebooka dostigla je u prvom kvartalu 1,51 milijardu dolara, dok je u uporednom periodu iznosila 512 miliona dolara.

Prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli su 56,8 posto, na 5,2 milijardi dolara, prenosi Hina.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 82 odsto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu činili 73 odsto.

Oglašivači preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na veb i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od firmi koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju prvog tromjesečja 1,65 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 15 odsto više nego godinu ranije.

Više od 1,5 milijardi njih pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 20 odsto više nego u uporednom periodu.

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zukerberg rekao je da korisnici svakodnevno provode više od 50 minuta na Facebooku, Instagramu i Messengeru, što je puno vremena, s obzirom na milione aplikacija koje se nude korisnicima.

"Facebook je impresivna kompanija i ostavlja malo prostora za kritike", rekao je analitičar u firmi Wedbush Securities, Majkl Pačer.

Facebook je saopštio da će predložiti izdavanje nove klase dionica bez prava glasa, koje bi bile podijeljene postojećim dioničarima kao dividenda.

To bi Cukerbergu omogućilo da proda svoje dionice bez prava glasa, a da pritom ne izgubi kontrolu nad kompanijom.

Mina-biznis 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.