Njemačka: Računarska mreža zaražena virusima u nuklearnoj elektrani
Ilustracija

"Konfiker" zarazio više miliona računara širom svijeta

Njemačka: Računarska mreža zaražena virusima u nuklearnoj elektrani

U nuklearnoj elektrani "Gundremingen" u Njemačkoj otkriveno je da je računarska mreža zaražena virusima, ali sve ukazuje na to da ne postoji prijetnja po rad postrojenja pošto su računari odvojeni od interneta, saopšteno je danas iz kompanije "RVE".

Firma "RVE" rukovodi Elektranom "Gundremingen", koja se nalazi na 120 kilometara sjeverozapadno od Minhena.

 U saopštenju iz "RVE" ističe se da su računarski virusi, među kojima su "v.32 ramnit" i "konfiker", pronađeni u računarskom sistemu elektrane "be" nadograđenom 2008. godine sa programom za vizuelizaciju i povezanim sa opremom za prebacivanje nuklearnih šipki.

Štetni program pronađen je na 18 USB-a, na kancelarijskim računarima održavanim odvojeno od operativnih sistema postrojenja. U saopštenju se dodaje da je zbog otkrivenih štetnih programa pojačana bezbjednost na računarima.

Kompanija zadužena za bezbjednost na interentu "Simantek" precizira da je virus "v.32 ramnit" osmišljen za krađu podataka sa zaraženih računara i meta su mu operativni sistemi "Majkrosofta".

"Konfiker" je zarazio više miliona računara širom svijeta od kako se pojavio 2008. godine i širi se kroz mreže i sam sebe kopira na USB.

"RVE" je o svemu obavijestila Saveznu kancelariju za informatičku bezbjednost koja sarađuje sa tehničarima radi provjere incidenta.



 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.