Evo zašto neke žene teško postižu orgazam
Ilustracija

Naučnici otkrili

Evo zašto neke žene teško postižu orgazam

Dokazano je kako neke žene mogu doživjeti vrhunac pri samom snošaju, dok je drugima za to potrebna stimulacija klitorisa, a ključ je u građi vagine.

Često se vjeruje kako je anatomija muškarca zaslužna, ili pak kriva za to što žena ne može doživjeti orgazam pri seksu, no novo istraživanje Univerziteta u Indijani otkriva kako je za to odgovorna sama građa ženskih genitalija.

Naime, naučnici su otkrili kako presudnu razliku čini udaljenost klitorisa i urinarnog trakta, a to je fizičko obilježje koje se određuje još dok je ženska beba u materici, piše Daily Mail.

Kod žena kod kojih je ta udaljenost manja od tri centimetra, klitoris prima dovoljno podražaja tokom tradicionalnog snošaja. S druge strane, ako je ta udaljenost veća, podražaja je premalo pa žena ne može svršiti isključivo penetracijom.

"Magičan broj je 2,5 centimetara" rekla je istraživačica Elisabet Lojd s Kinsi Instituta, dodajući kako drugi faktori, poput veličine penisa, privlačnosti partnera i njegove tehnike mogu imati manji efekt na orgazam, no onaj najveći čini anatomska udaljenost urinarnog trakta od klitorisa.

Prema istraživanju, muškarci najlakše postižu orgazam tokom vaginalne penetracije, dok veći broj žena prije postiže orgazam samom stimulacijom klitorisa, na primjer kod oralnog seksa. 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.