Danas su Cvijeti: Uradite ovu jednostavnu stvar i ostvariće vam se jedna želja!
Ilustracija

Običaji i vjerovanja

Danas su Cvijeti: Uradite ovu jednostavnu stvar i ostvariće vam se jedna želja!

Danas je poznati hrišćanski i narodni praznik Cvijeti. Dan, kada je Isus Hristos na magaretu, ušao u grad Jerusalim. Tom prilikom su ga pozdravljali ljudi, a u ruci su držali palmine i maslinove grančice.

Glas o tome da dolazi Hrist, brzo se proširila i mnogi su željeli da ga dočekaju i pozdrave. Jedni su ga susretali s palminim grančicama u ruci, drugi su bacali svoje haljine na put kuda će proći, treći su rezali grančice od drveta i bacali na put.

Uoči ovog praznika, drži se večernja, vrši se litija sa palmovim grančicama ili vrbama. Zatim se osvećuju u nedelju na jutrenju poslije čitanja, posebnom molitvom i bogojavljenskom vodicom. Grančice se tokom godine čuvaju pored slavske ikone u domovima.

Običaj je da djevojke i djeca porane i odu da beru cvijeće i odatle naziv samog praznika. Potrebno je požuriti jer se vjeruje da onaj ko prvi stigne i ubere cvijet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno vjeruje. 

Najčešće beru velike cvjetove margarete, da bi bili lijepi i krupni. Dren da bi bili jaki, ljubičicu, da bi bili mirišljavi i privlačni, vrbove grančice, da svi budu napredni. Ovo cvijeće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posude sa vodom u dvorištu da prenoće. Ponekad se cvijeće potapa u vodu sa zlatnim ili srebrnim prstenovima i onda se tom vodom djeca umivaju.

zatoizabratidostavucveav1

U ovim danima narod se kitio vrbom i koprivom. Djeca vrbom da bi bila zdrava, a porodilje su stavljale koprivu ispod jastuka da ih čuva od demona. Do današnjih dana se održao običaj da momak od ubranog cvijeća napravi naročit buket, u kome svaki cvijet ima svoje značenje i nosi ga djevojci. Po tome kojih cvjetova ima, ili koji preovlađuju, djevojka razaznaje momkova osjećanja.

Momci i djevojke sakupljaju se na igralištima i raskršćima darujući uzajamno cvijeće, gdje svaki cvijet ima neko posebno značenje. Tu se svi šale i smiju, ali niko ne igra i ne pjeva, jer traje post.

Naime, to je jedna stvar, koju vjernici često zanemare, a jednostavno se ne smije činiti na ovaj dan. Dakle, onaj koji se veseli i pjeva, prema narodnom vjerovanju navući će gnijev božji na svoju kuću i nanijeti joj zlo. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.