Pogledajte kako je tonuo Titanik iz minuta u minut (VIDEO)
Ilustracija

Fascinantna animacija

Pogledajte kako je tonuo Titanik iz minuta u minut (VIDEO)

Video traje 2 sata i 41 minut, tačno koliko je bilo potrebno da i posljednji dio broda nestane ispod površine mora.
O putničkom brodu RMS Titanik vjerovatno ste već puno čitali. Možda ste pogledali i neki dokumentarni film, a možda i onaj igrani reditelja Džejmsa Kamerona. 

Međutim, ovo sigurno niste imali prilku da vidite. Vrhunska animacija u kojoj je u stvarnom vremenu prikazano kako tone Titanik. 

Tri talentovana mladića – Tomas Linski, Metju Devinkelir i Kajl Huda - prikazali su u dva sata i i 41 minut sve šta se dešavalo u noći 14. aprila 1912 - od pojave kobnog ledenog brijega, pa sve do kadra kada je i posljednji dio broda nestao ispod površine mora. 

U animaciji ćete povremeno vidjeti i kako je izgledala unutrašnjost, ali čuti i jezive zvukove u trenucima dok je džin dugačak 269 metara i širok 28 metara nestajao. 

Podsjetimo, Titanik je krenuo iz britanske luke Sautempton na svoje prvo prekookeansko putovanje prema Njujorku, a u nastojanju da osvoji Plavu traku Atlantika, kapetan Edvard Džon Smit namjerno je krenuo kraćom rutom, sjevernijom od propisane. 

Titanik se pri brzini od 22 čvora sudario sa santom leda, a od 2.223 putnika i članova posade, preživjelo ih je samo 706. Poginulo je 1.360 muškaraca, 157 žena i djece.
 

Dnevnik.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.