Zašto auto klima može biti opasna?
Ilustracija

Zašto auto klima može biti opasna?

Ljeta su poslednjih godina postala veoma topla, pa je zbog toga u našim ljubimcima vožnja na 30 i više stepeni bez klima uređaja postala i opasna. Da ne biste narednih mjeseci bili bolesni, posjetite preventivno servis, koji će detaljno provjeriti cjelokupni sistem hlađenja u vašem vozilu.

Mnogim vozačima nije poznata činjenica da je nužno koristiti klimu tokom cijele godine. Zimi ona odlično odmagljuje stakla, a sa druge strane je vrlo dobro da klima-uređaj radi kada je spoljna temperatura ispod 0 C, kada dolazi do pada pritiska u sistemu klima uređaja i do gubitka rashladne smješe na klimama koje se neredovno koriste, piše N1.

Klima uređaji ne mogu biti hermetički zatvoreni, pa je gotovo uobičajeno da većina novih klima već poslije dvije godine izgube trećinu rashladnog sredstva, čime sistem gubi na efikasnosti. Da biste to spriječili, uključite par puta nedeljno klima uređaj na dva do tri minuta. Time ćete produžiti životni vijek kompresora, i spriječiti da dođe do gubitka gasa i ulja – fluidne smjese.

Većina vozača startuje klimu tek u maju, pa se često dešava da kompresor nema dovoljno ulja i gasa. Naime, rashladna tečnost je u stvari precizno određena smjesa gasa i ulja, tako da se, prilikom curenja smjese iz sistema, pored gasa gubi i ulje, zbog čijeg nedostatka strada najskuplji dio cjelokupnog sistema – kompresor.

Samim stradanjem kompresora on prouzrokuje još oštećenja na sistemu: na filteru, sušaču, te ekspanzivnom ventilu, i zahtijjeva radove na čišćenju cijjelog sistema. Samo ispuštanje rashladne smješe vozač ne može da primijeti, zbog čega je preporučljivo provjeravati klimu bar jednom godišnje u specijalizovanim servisima za klime.

Optimalna klimatizacija može ostvariti samo ako svi djelovi i sklopovi klime zajedno i usklađeno funkcionišu. Skupe kvarove je moguće izbjeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cjele godine.

Dopunjavanje klima može biti rizično, pogotovo što to kod nas rade nestručni majstori. Često se vrši dopunjavanje neodgovarajućim uljima, čak i freonima koji nisu predviđeni za auto klime. Naime, pogrešno je što se u nekim servisima dopunjuje samo gas, a potrebno je da se ispoštuje propisani odnos ulje-gas, što je različito kod svakog modela klima uređaja.

Takođe, veoma je teško utvrditi koja je količina gasa i ulja u sistemu. Zbog svega toga, veoma je mudro da ovaj delikatni i važni dio vašeg automobila prepustite nekom provjerenom servisu za klima uređaje.

Osim toga, nemojte zaboraviti da se lišite smrada iz klime, i to kompletnim pranjem (a ne prskanjem) instalacija za protok vazduha do putničkog prostora, za koji valja izdvojiti oko 2,500 dinara.

Smrad iz klime znači da su u sistemu opasne gljivice i virusi

Nije preporučljivo uključivati klimu kada motor automobila nije zagrijan, ili kada automobil stoji ili mili u koloni. Ako baš morate da uključite klima uređaj, podesite strujanje vazduha na minimum.

Kod povremenih uključivanja ili vožnji na kratkim relacijama, isparivač nema dovoljno vremena da se osuši, a upravo je vlažan isparivač podloga za razvoj bakterija, virusa i gljivica koje počnu da zaudaraju kada se namnože, pošto dolazi do raspadanja.

Ukoliko virusi ili bakterije dospiju do djece, moguća su veoma ozbiljna oboljenja sa neizvjesnim tokom oporavka. Zbog toga su jednim dijelom u pravu svi oni koji ne uključuju klimu kada su djeca u kolima, ili oni koje volite.

Da biste smanjili mogućnost da vam se prije sledećeg servisa pojave gljivice i bakterije, nužno je da isključite klimu par minuta prije prestanka vožnje, čime ćete omogućiti isparivaču dovoljno vremena da se osuši.

Skupe kvarove je moguće izbjeći redovnim korišćem klime, potrebno ju je uključivati tokom cjele godine. Kod kupovine polovnjaka iz uvoza, koji sve češće u opremi imaju i pomenutu klimu, treba obratiti pažnju na funkcionisanje iste, jer su popravke veoma skupe i nerjetko dosežu iznose od gotovo 700 do 800 €.

U nekim slučajevima klima se ne može popraviti

Izuzetno je važno u kom je trenutku klima prestala da hladi.

Ako se to dogodilo dok je klima bila uključena, rashladna tečnost je iscurila na strani visokog pritiska i tada nema mogućnosti za dopunjavanje.Ako se smješa izgubila na strani niskog pritiska, tada je moguće dopuniti sistem, ali samo po strogo utvrđenim parametrima.

Najveći problem je činjenica da vozači ne obavljaju redovan (dvogodišnji) servis ili na 50.000 pređenih kilometara, na kojima se ispituje čak 17 operacija cjelokupnog sistema.

Potrebno je jednom godišnje raditi i tretman čišćenja isparivača i izduvnih tunela od algi i bakterija. Zamjena polenskog filtera se preporučuje na 10.000 pređenih kilometara.

Dakle, servisiranje klime zahtjeva redovno i stručno održavanje. Po pravilu bi klima uređaj trebalo da traje koliko i automobil, a ako se klima zapusti, onda će vas iznenaditi znatnim troškovima.

Izvor:n1info.com

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.