Stigao je Chrome 50: Evo šta nam sve donosi!
Foto: Richard Liu/ Flickr.com

Najpopularniji internet pretraživač

Stigao je Chrome 50: Evo šta nam sve donosi!

Stabilna verzija 50 jednog od najpopularnijih internet pretraživača predstavlja prilično značajnu nadogradnju i to za platforme Windows, Linux i Mac. Chrome 50 donosi bolji sistem za obavještenja, a odnosi podršku za Windows Vista i XP operativne sisteme.

Beta, dev i alpha izdanja 'pedesetice' su bila dostupna već neko vrijeme, a u Googleu su ga pametno iskoristili polirajući pretraživač. Krajnji korisnici možda neće primijetiti apsolutno sve izmijene, jer ih je dobar dio usmjeren na developere i poboljšanja performansi u različitim uslovima korišćenja. 

Vrlo bitan podatak stiže za vlasnike Windows Vista, Windows XP i OS X Mavericks računara - jer oni neće moći da instaliraju ovo najnovije izdanje internet pretraživača Chrome. Nije riječ o nekom iznenađujućem potezu iz Googlea - stvar je bila najavljena još ranije. 

Što se tiče sigurnosnih zakrpi, u v50 ih je mnoštvo. Ipak, od bitnijih stavki vrijedi izdvojiti zakrpe za dvije visoko kritične sigurnosne rupe i pet sigurnosnih propusta označenih kao srednjeg prioriteta. Google je ovom prilikom 'iskeširao' 18 hiljada dolara onima koji su pronašli probleme u pretraživaču. 

I dok je većina nadogradnje zapravo 'iza kulisa', korisnici će itekako primijetiti jednu stvar - novi sistem obavještenja. Obavještenja će sada moći da sadrže dodatne radnje koje će korisnici moći da odaberu po želji. Chrome 50 moguće je preuzeti automatskom nadogradnjom pretraživača ili na ovom linku.

Tportal.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.