Seks za vrijeme menstruacije: Evo šta ljekari zaista misle o tome
Ilustracija

Prednosti i nedostaci

Seks za vrijeme menstruacije: Evo šta ljekari zaista misle o tome

Kod velikog broja žena tih dana je pojačan libido usljed lučenja hormona testosterona i estrogena treći dan ciklusa.

Za mnoge parove “oni dani u mjesecu” predstavljaju pravu muku jer moraju da se uzdržavaju od seksualnih zadovoljstava. Ima i onih koji se na to ne obaziru, pa tada navale jedno na drugo još više. Takvih je, prema nekim studijama, čak 20 odsto. Više od polovine ispitanika nema ništa protiv toga, pa takve odnose praktikuje s vremena na vrijeme. Prije nego što nastavite sa dosadašnjom praksom, trebalo bi da znate da seks u vrijeme menstruacije ima prednosti, ali i svoje nedostatke. 

Prednosti 

Ljekari nemaju ništa protiv ovoga. Ako partnerka nema bolove oni čak i preporučuju odnos. Jedino bi možda, trebalo izbjegavati kontakt prvi ili drugi dan ciklusa kako bi se izbjegla obilnija krvarenja, piše Hafington post. 

Lučenje dopamina i endorfina tokom orgazma ublažava bolove, pa nekim pripadnicama nježnijeg pola nisu ni neophodni analgetici da bi smanjile bolove. 

Kod velikog broja žena, tih dana je pojačan libido, usljed lučenja hortmona testosterona i estrogena trećeg dana ciklusa. 

Nedostaci 

Seks tokom menstruacije ostavlja veliki broj krvavih tragova, što parovima kvari užitak. Zato je poželjno to raditi pod tušem ili na peškiru na krevetu. 

Parovi u tim danima nemaju mnogo mogućnosti da eksperimentišu baš zbog krvarenja, pa je žena uglavnom statična. 

Iako vlada mišljenje da tokom odnosa tih dana nema bojazni od začeća, mnoga djeca su začeta baš tih dana. Na ovo naročito treba da pripaze žene sa neredovnim menstruacijama. 

Kod osjetljivijih žena se ne preporučuje odnos tokom ciklusa jer pogoršava infekcije i upale.

Telegraf.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.