Koliko treba da vježbate da biste vidjeli rezultate?
Ilustracija

Provjerite

Koliko treba da vježbate da biste vidjeli rezultate?

Bez obzira na to da li želite da počnete s vježbanjem jer želite da smršate, ili samo želite da imate više energije, treba da vodite računa o trajanju rekreacije.

Iako ishrana igra ključnu ulogu u mršavljenju, ali i zdravlju uopšte, vježbanje je važan dio jednačine. 

U odnosu na to štaje vaš cilj, provjerite koliko fizičke aktivnosti vam je potrebno.

Mršavljenje

Stvaranje kalorijskog deficita, koji za posljedicu ima mršavljenje, težak je zadatak. Uglavnom se preporučuje da vježbate jedan sat dnevno tokom pet dana u nedjelji, ali je važno i koje vježbe ćete primijeniti. Treba da radite one vježbe koje će vam ubrzati otkucaje srca, ali i vježbe snage, koje će podstaći rast mišića, velikih potrošača kalorija u vašem organizmu.

Održavanje kilaže

Ako ste postigli svoj cilj i smršali koliko ste htjeli, to ne znači da treba da prestanete s vježbanjem. Dakle, povećajte unos kalorija, ali ne smanjujte fizičku aktivnost, pa nastavite s dosadašnjim režimom (sat dnevno, pet dana u nedjelji).

Da budete zdravi

Redovna fizička aktivnost važan je činilac zdravlja, a dokazano je i da smanjuje rizik od raka i drugih bolesti. Preporučuje se da vježbate barem 40 do 50 minuta dnevno pet dana u nedjelji, kako biste, recimo, smanjili rizik od raka dojke. 

Američki koledž za sportsku medicinu savjetuje i da svi stariji od 65 godina imaju 30 odsto umjereno intenzivne fizičke aktivnosti pet puta nedjeljno, ili intenzivnih kardio-vježbi 20 minuta dnevno, tri puta nedjeljno, kako bi održali zdravlje srca. 

Nije lako steći disciplinu i znojiti se 300 minuta svake nedjelje, ali svoje treninge možete izdijeliti na više dijelova. Recimo, ako vježbate umjereno do intenzivno, možete tome posvetiti po 10 minuta u različitim periodima dana, ukoliko vam djeluje da je sat vježbanja “u komadu” - previše. 

Recimo, ako već vježbate na pokretnoj traci, neka vaš trening traje 30 minuta, a tokom dana se potrudite da hodate barem još toliko.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.