Top 8 najspektakularnijih mostova na svijetu (FOTO)
Seri Wawasan most, Malezija

Građevinska remek djela

Top 8 najspektakularnijih mostova na svijetu (FOTO)

Hiljadama godina mostovi su građeni kako bi olakšali prevoz čime su gradovima omogućavali da se dodatno razvijaju.

Međutim, neki od njih prevazilaze svoju prvobitnu funkciju i predstavljaju mnogo više od sredstva transporta od jednog do drugog mjesta, piše Huffington Post.

Predstavljamo vam najspektakularnije mostove koji se svojom konstrukcijom i dizajnom uzdižu do posebnog nivoa umjetnosti i postaju dio stalnog pejzaža gradova u kojima se nalaze.

1. Most Juscelino Kubitscheka (Brazilija, Brazil)

Most je dobio ime po bivšem brazilskom predsjedniku, a dugačak je 1188,72 metara i prostire se preko jezera Paranoa. Srebrne svodove (dužine 196 metara) koji se protežu preko kolovoza dizajnirao je Aleksandre Čan u želji da naglasi zalazak sunca u Brazilu.

most-juscelino-kubitschek

juscelino-kubitschek1

2. Lančani most (Budimpešta, Mađarska)

Prvi most koji povezuje Budim i Peštu preko Dunava sagrađen je 1849. godine. Sa obje strane mosta nalaze se kameni lavovi zajedno sa grbom Mađarske. Tokom Drugog svjetskog rata, Lančani most je bio potpuno uništen, ostavljajući za sobom samo stubove, što ga čini jednim od dva preživjela mosta koje je dizajnirao Vilijam Klark. Obnavljanje mosta je započelo 1947. godine, a sa mosta se pruža nevjerovatan pogled na Parlament, pogotovo kad su zgrade osvijetljene.

lancani-most

lancani-most2

3. Seri Wawasan (Putrahaja, Malezija)

Most "Seri Wawasan" je dugačak 769 metara i proteže se preko jezera Putrahaja, a prvobitna ideja je bila da ovaj most svojim izgledom oponaša jedro broda.

seri-wawasan

seri-wawasan1

4. Golden Gate (San Francisko, Kalifornija)

Kada je otvoren 1937. godine, Golden Gate je bio najveći viseći most dugačak 2.737 metara, a od tada je jedan od najupečatljivijih simbola San Franciska. Prostire se preko moreuza Golden Gate, zahvaljujući kojem je i dobio ime, a povezuje San Francisko i okrug Marin. Poznata narandžasta boja je inspirisana toplom klimom Kalifornije.

golden-gate

golden-gate1

5. Londonski most (London, Velika Britanija)

Ovaj pokretni most u gotičkom stilu omogućava prolaz posjetiocima preko rijeke Temze. Izgradnja ove konstrukcije je počela 1886. godine i trajala je osam godina. Boja mosta se mijenjala tokom godina, pa je tako 1977. godine bio obojen u crvenu, plavu i bijelu boju radi proslave Kraljičinog Srebrnog jubileja.

londonski-most1

londonski-most

6. Most Heliks (Marina Bay, Singapur)

Unikatna struktura Heliks mosta, zbog koje je umalo nazvan DNK most, izazvala je pažnju kada je otvoren 2010. godine kao prvi zakrivljen most na svijetu. Spiralne cijevi koje stvaraju udvostručeni efekat dizajna mosta svijetle u večernjim satima pružajući još ljepši pogled na Marinu Bay.

helix1

helix

7. Khaju (Isfahan, Iran)

U vrijeme kada je sagrađen na rijeci Zayandeh, most Khaju je radio i kao most i kao brana sa svoja 23 svoda i sistemom vrata ispod. Sagradio ga je persijski kralj Šah Abas II oko 1650. godine, na temeljima starog mosta. Služio je i kao zgrada za javne sastanke.

khaju

khaju1

8. Kintai (Ivakuni, Japan)

Duga historija visokog vodostaja, tajfuna i poplava svjedoči teškoj izgradnji dugotrajnog mosta preko rijeke Nišiki, a trenutni Kintai most predstavlja četvrtu kontrukciju na ovom mjestu od 1673. godine. Čitavo područje oko mosta se svrstava u Nacionalno blago od 1922. godine, a turisti hrle u ovo područje pogotovo u vrijeme Festivala cvjetanja trešnje.

kintai1

kintai


Avaz

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.