Glavni simptomi poremećaja hormona kod žena!
Ilustracija

Ozbiljne posljedice

Glavni simptomi poremećaja hormona kod žena!

Između 40 i 60 odsto žena u zapadnom svijetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa. Postoje čvrsti dokazi da cio niz faktora iz našeg života utiče na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje.

Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tokom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije se ne stvara corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cio niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su: opadanje kose, hronični umor, valovi vrućine, nesanica, neredovna menstruacija, neplodnost, urogenitalne infekcije, dobijanje na težini, žudnja za slatkišima, usporeni rad metabolizma, glavobolja i migrena, promjene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike, vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost, smanjen libido, inkontinencija (povremeno „bježanje“ mokraće), preskakanje srca, rak maternice, policistični jajnici, miomi, osteoporoza, gubitak koštane mase.

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u vašem organizmu poremećen.

Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša ishrana mogu poremetiti ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona. Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug.

Dijagnostika i liječenje

Pravilna dijagnostika je ključna za rješavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se ljekaru. Hormoni su kompleksna stvar, a osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome. Prije nego što započnete liječenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate tačno znati što se događa u vašem organizmu.

Najčešće će doktor saslušati o vašim simptomima i predložiti da uradite analizu krvi da bi ustanovili nivo hormona u organizmu. Ako naiđete na nerazumijevanje ljekara (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uput za analizu hormona. Konvencionalno liječenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko supstituciono liječenje sintetizovanim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje.

Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovna upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena. Zbog toga u posljednje vrijeme sve više žena traži prirodno rješenje tegoba povezanih sa predmenopauzom i menopauzom.

Alternativno liječenje

Alternativno liječenje hormonskih poremećaja najprije uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvaliteta života.
Pravilna ishrana, fizička aktivnost, izbjegavanje stresa i pravovremen odmor čine čuda kada je riječ o hormonima.

Kao što smo spomenuli prije, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i ishrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmjerite na to. Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu. Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam.

Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci ishrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

Alternativa-za-vas.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.