Audi predstavio novu verziju modela A3!
Ilustracija

Premijera

Audi predstavio novu verziju modela A3!

Audi je objavio fotografije i tehničke detalje restilizovanog modela A3.

Njemački proizvođač osvježio je sve verzije svog kompaktnog automobila - modele sa 3 i 5 vrata, limuzinu i kabriolet, kao i sportske S3 varijante. Najvažnije stilske promjene izvršene su na prednjem dijelu vozila. 

Modeli za 2017. dobili su novu masku hladnjaka i preoblikovane Xenon plus farove, dok je kao opcija za prednje svjetlosne grupe po prvi put u ovoj klasi Audija dostupna i matrix LED tehnologija.

 

Stop svjetla su takođe pretrpjela blagi redizajn, a na zadnjem dijelu restilizovan je i difuzor koji se nalazi u donjem dijelu branika. Uz to, kupci mogu da biraju i nove nijanse iz proširene palete boja eksterijera.

 

Promjene su zahvatile i kokpit, pa je uz novi trokraki volan kupcima na raspolaganju unaprijeđeni MMI multimedijalni sistem sa pojednostavljenim interfejsom i poboljšanim glasovnim komandama. 

Umjesto klasične instrument table sa analognim pokazivačima, u ponudi je i opcioni 12,3 inčni digitalni TFT displej, koji je do sada bio dostupan samo na najnovijim Audijevim modelima iz viših klasa.

 

Kada je riječ o novim tehnologijama, Audi ističe da je kupcima na raspolaganju i sistem asistencije u vožnji koji omogućava automatsko upravljanje, kočenje i ubrzavanje u gradskim gužvama pri brzinama do 64 km/h, kao i unaprijeđeni sistem za održavanje vozila unutar saobraćajne trake kojom se automobil kreće.

 

Ponuda motora obuhvata tri benzinska i tri dizel agregata Euro 6 standarda, u rasponu snage od 110 ks (81 kW) do 190 ks (140 kW). Među njima je i novi trocilindarski 1.0 litarski TFSI sa 115 ks (85 kW) i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Sljedeći po snazi u benzinskoj paleti je 1.4 TFSI sa 150 ks (110 kW) i 250 Nm, a zatim i 2.0 litarski TFSI sa 190 ks (140 kW) i 320 Nm.

 

Oni koji se odluće za dizel varijantu, mogu da računaju na 1.6 TDI sa 110 ks (81 kW) i dvije 2.0 litarske verzije sa 150 ks (110 kW) i 340 Nm i 184 ks (135 kW) i 380 Nm. 

Osim ovih šest motora, Audi nudi i Plug-in hibridnu A3 Sportback e-tron varijantu čiji se pogonski sistem sastoji od 1.4 TFSI benzinca, elektromotora i litijum-jonske baterije od 8,8 kWh. Maksimalna kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 204 ks.

 

Proizvođač nije zaboravio ni one koji žele da uštede u vožnji koristeći kao pogonsko gorivo prirodni gas. Model 1.4 TFSI A3 Sportback g-tron opremljen je motorom sa 110 ks koji osim na benzin može da radi i na gas. 

U vrhu ponude osvježene Audijeve "trojke" nalazi se S3 verzija sa unaprijeđenim 2.0 TFSI agregatom. Motor je pojačan za 10 ks (7 KW), pa sada razvija 310 ks (228 kW) i isporučuje 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

 

Restilizovani Audi A3 i S3 u prodajne salone stižu u maju, a prve isporuke predviđene su za početak leta. U Njemačkoj cijena startuje od 23.300 eura.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.