Nikšić postaje centar svijeta automobilizma: Jaguar testira novi model u okolini Slanog jezera!
Foto: Miloš Tomašević, hala u blizini Slanog jezera

Napravili halu

Nikšić postaje centar svijeta automobilizma: Jaguar testira novi model u okolini Slanog jezera!

Zahvaljujući britanskom automobilskom gigantu – Jaguaru, Nikšić će uskoro postati centar svijeta kada je u pitanju automobilizam. Kako nezvanično saznaje portal Onogošt, renomirani britanski proizvođač luksuznih automobila testiraće u okolini Slanog jezera prvi SUV model u istoriji te kompanije.

Naime, u blizini Slanog jezera već je sagrađena svojevrsna baza za testiranje prvog „terenca“ u Jaguarovoj kolekciji, a upravo bi tu trebalo, sredinom moja, i da se odigra testiranje modela Jaguar F-Pace.

Povorka od nekoliko novih Jaguarovih krosover modela danima krstari po Crnoj Gori, a okolina Slanog poslužiće za postavljanje svojevjrsnog „off road“ poligona gdje će se gotovo izvjesno i odigrati svjetska premijera.

Medijsko interesovanje za taj događaj je toliko da će se iz svih krajeva svijeta pojaviti mnoštvo medijskih kuća koje prate dešavanja na polju automobilizima.

Nije ni čudo, ovo je na određeni način istorijski dan za Jaguar, a privilegija da bude domaćin ovog spektakularnog događaja, u čitavom moru turističkih destinacija,  pripala je gradu pod Trebjesom.

dji0511

Teren za testiranje

F-Pace je vrhunski sportski i istovremeno praktičan automobil, koji kombinuje izuzetne performanse sa intuitivnom tehnologijom i praktičnošću koja je vodeća u ovoj klasi. 

Novitet se ističe prije svega dinamičnim dizajnom, naprednim tehnološkim rješenjima i luksuznim enterijerom. Čak 80% karoserije izrađeno je od aluminijuma, što ovom automobilu daje čvrstinu, uz smanjenje mase i potrošnje goriva.

175497477156b4aba5e4e44668484481v4big

Ponuda na domaćem tržištu za početak obuhvata verzije sa 2.0 dizel agregatom sa 180 KS, sa manuelnim šestobrzinskim ili automatskim osmostepenim mjenjačem, uz izbor pogona na zadnje ili na sva četiri točka (AWD). 

Alternativa je snažniji 3.0 litarski V6 dizel koji proizvodi 300 KS.

Jaguar F-Pace raspolaže prtljažnikom od 650 litara, a auto je opremljen intuitivnim InControl multimedijalnim sistemom sa centralnim ekranom od 10.2 inča i premijum ozvučenjem firme Meridian. 

Sjedišta mogu biti standardna, luksuzna ili sportska, presvučena reljefnom ili perforiranom kožom, sa grijanjem i hlađenjem, uz električno podešavanje položaja sa memorijskom funkcijom.

Uz standardnu opremu na raspolaganju je i dugačak spisak opcija, a kupci mogu da se opredijele za jednu od 16 boja spoljašnjosti, dok su aluminijumski točkovi dostupni u rasponu od 18 do 22 inča.Cijena je 46.990 eura. 

Murinjo i Hoking testirali F Pace

Automobil je probao legendarni fudbalski trener Žoze Murinjo, a reklamirao je i jedan od najpoznatijih naučnika u oblasti teorijske fizike, Stiven Hoking, koji je izjavio da mu se "ostvario san da glumi zlog lika".

"Oduvjek sam želio da u nekom filmu glumim tipičnog britanskog zloću. Jaguar mi je ispunio veliku želju", rekao je jedan od najvećih umova današnjice.

 

Portal Onogošt

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.