Sterilitet kod žena: Koji su najčešći uzroci?
Foto: Shutterstock

Korisno znati

Sterilitet kod žena: Koji su najčešći uzroci?

Hormonski poremećaji kod žena često su uzrok neplodnosti, ali je on i najlakše izlječiv uzrok

Hormonski uzrokovan sterilitet

Hormonski poremećaji kod žena često su uzrok neplodnosti, ali je on i najlakše izlječiv uzrok. Postoji nekoliko poremećaja: problemi sa ovulacijom (izostanaka ovulacije) gdje hormonski disbalans može ometati razvoj jajne ćelije, smanjenje ovarijalne rezerve, prekomjerna gojaznost, ekstremna mršavost, poremećaj rada štitne žlijezde, povišene vrijednosti prolaktina, povišene vrijednosti muških hormona, pretjerana fizička aktivnost i stres.

Sterilitet uzrokovan začepljenjem jajovoda

Prohodni jajovodi su od presudnog značaja za oplodnju (spajanje spermatozoida i jajne ćelije) i transport embriona do šupljine materice. Začepljenje jajovoda može biti djelimično ili potpuno, a uzrokovano je najčešće upalom jajnika, endometriozom, predhodnom vanmateričnom trudnoćom ili priraslicama nakon operacija u maloj karlici (operacija slijepog crijeva, jajnika, cista na jajniku). Začepljenje jajovoda je uzrok steriliteta u 15 do 25 odsto slučajeva.

Sterilitet uzrokovan anomalijama materice

Fibromiomi, dobroćudni otoci materičnog mišića, ukoliko uzrokuju neplodnost mogu da se otklone hirurškim putem. Polipi i endometritis (zapaljenje sluznice materice) takođe se liječe. Sterilitet uzrokovan anomalijama materice javlja se u 5 do 10 odsto slučajeva.

Endometrioza kao uzrok steriliteta (15 odsto slučajeva)

Endometrioza predstavlja pojavu ćelija sluznice materice van materice - na jajovodima, jajnicima, trbušnoj duplji, mokraćnoj bešici, a uzrok nastanka je još uvijek nepoznat. Sterilitet uzrokovan polipima, pregradama i miomima u šupljini materice uspješno se rješava histeroskopijom. Endometrioza je uzrok steriliteta u 15 odsto slučajeva.

Policistični jajnici

Policistični jajnici i policistični sindrom može biti uzrok steriliteta zbog poremećaja menstrualnih ciklusai ovulacije, poremećaja metabolizma insulina, lipida…

Promjene na grliću materice

Promjene na grliću materice znače da je sužen ili apsolutno neprohodan kanal grlića materice, a to se dešava ugavnom posle nekih hroničnih upala ili operacija. Te promjene nerijetko uzrokuju neplodnost.

Nepodudarnost reproduktivnog materijala

Kod nekih parova, ponekad se dešava da izlučevine grlića materice ubijaju spermatozoide, čak i kada je polni odnos uspješan. Ovakva situacija takođe dovodi do problema sa začećem.

Prethodni prekidi trudnoće

Abortus kao prekid trudnoće može, ako se ne uradi po medicinskim pravilima, da dovede do upale reproduktivnih organa, što može da bude uzrok steriliteta.

Starost žene

Žene sa godinama postaju neplodnije i teže ostaju u drugom stanju, a sa godinama se povećava i rizik od infertiliteta (nemogućnosti da trudnoću iznesu do kraja). Plodnost postepeno počinje da opada kada žena napuni 30 godina.

Bebac.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.