Astronaut Skot Keli otišao u penziju (VIDEO)
Foto: Gettyimages

Zvanično

Astronaut Skot Keli otišao u penziju (VIDEO)

Američki astronaut Skot Keli (52) zvanično je otišao u penziju, poslije gotovo dvije decenije službe u NASA tokom koje je oborio niz rekorda u svemiru.

Keli, koji je penzionisan 1. aprila, već je u martu rekao da više neće putovati na Međunarodnu svemirsku stanicu, pošto je prethodno proveo 522 dana u svemiru tokom dvadesetogodišnje karijere. 

Veteran je na svoje posljednje svemirsko putovanje krenuo 27. marta 2015. zajedno sa ruskim kolegom Mihailom Kornijenkom. 

Jednogodišnju misiju, koja se smatra jednom od najuspješnijih i najambicioznijih u istoriji istraživanja svemira, okončao je 1. marta. 

Tokom te misije učestvovao je u gotovo 400 eksperimenata koji će značajno doprinijeti budućim istraživanjima. On je na sebi testirao šta izolacija, zračenje, bestežinsko stanje i stres čine ljudskom tijelu, kako bi čovječanstvo moglo bolje da se pripremi za buduća duga svemirska putovanja. 

Iako je Keli i zvanično penzionisan i dalje će biti uključen u neke NASA projekte. 

Astronaut će i dalje biti podvrgavan različitim testovima, zajedno sa bratom blizancem Markom, koji bi trebalo da otkriju kako dug boravak u svemiru utiče na njegovo tijelo. 

“Hvala ti, NASA! Ovih 20 godina bile su nevjerovatne!”, tvitovao je Keli 31. marta i podijelio YouTube link koji je kolekcija njegovih različitih snimaka iz svemira.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.