Kako štikle učiniti udobnijima
Foto: Shutterstock

Kako štikle učiniti udobnijima

Iako ni jedne štikle nikada neće biti niti približno udobne poput para patika, neke su znatno udobnije od drugih, a to koliko su štikle udobne, ne zavisi samo o visini potpetica.

Smještaj potpetice

Birajte štikle kojima je potpetica tačno ispod same sredine vaše pete, a ne one koje imaju potpetice povučene prema zadnjem dijelu cipele. Tanke potpetice najčešće jesu ispod sredine vaše pete, no svakako obratite pažnju na ovaj veoma bitan faktor pri sljedećoj kupovini.

Debljina đona

Visoke štikle će uvijek biti udobnije ako imaju pojačanje u obliku zadebljanog đona, odnosno ako imaju platformu. Ako vaše omiljene štikle nemaju platformu, barem dodajte silikonske jastučiće pod prste.

Puna peta

Volite li nositi cipele s punom petom, svakako se klonite onih kojima je puna peta napravljena od drveta ili tvrde plastike. Kožne i gumene pete te one od pluta puno su bolja opcija jer će se bolje prilagoditi vašem stopalu i amortizirati pritisak i hod.

Debljina potpetica

Što je potpetica deblja, to će vaše štikle, a i vi na njima biti stabilnije. Cipele s platformom i debelom potpeticom pokazale su se kao najbolji izbor, posebno ako platforma nije koso rezana pod prstima.

Sigurnost

Što cipela ima veću mogućnost da vam ispadne ili sklizne s noge, to ćete u njima teže hodati. Izbjegavajte sandale i natikače na petu te cipele s tankim remenčićima koje nozi ne pružaju dovoljno sigurnosti i radije se odlučite za modele s debljim remenčićima oko zgloba i lista u kojima će vam noga biti stabilna.

Nezavisne

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.