17 znakova da je vaše tijelo kisjelo i 9 načina da ga brzo alkalizujete
Ilustracija

Spriječite nastanak raka

17 znakova da je vaše tijelo kisjelo i 9 načina da ga brzo alkalizujete

Kisjelo tijelo je nezdravo tijelo. Kada je tijelo kisjelo, ono stvara okruženje koje pogoduje razvoju bolesti, bakterija i gljivica.

Kada je tijelo previše kisjelo, vaš organizam uzima minerale iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu u uklonio je iz tijela. 

Upravo zbog toga nivo mineralnih rezervi kalcijuma, natrijuma, kalijuma i magnezijuma može da dostigne kritično nizak nivo, uzrokujući oštećenja koja mogu proći neopaženo godinama dok ne nastane acidoza. 

Mnogi od nas konzumiraju velike količine hrane koja izaziva kisjelost organizma, uključujući mlijeko, žitarice, meso i šećer. Pošto tijelo stalno stvara kisele nusproizvode metabolizma, ti nusproizvodi moraju biti neutralisani ili izlučeni na neki način. 

Da bi se neutralisalo stalno stvaranje kisjeline u organizmu, potrebno je unositi alkalniju hranu. 

Usljed blage acidoze može doći do sljedećih 17 zdravstvenih problema:

Upala desni i karijes
Nedostatak imuniteta
Išijas, lumbago, ukočen vrat
Respiratorni problemi, nedostatak daha, kašalj
Pretjeran rast gljivica
Niska energija i hronični umor
Kardiovaskularna oštećenja koja uključuju suženje krvnih sudova i umanjen dotok kiseonika
Srčani problemi, aritmija, ubrzan rad srca
Gojaznost i dijabetes
Infekcije mokraćne bešike i bubrega
Šteta nastala djelovanjem slobodnih radikala
Preuranjeno starenje
Mučnina, povraćanje, proliv
Osteoporoza, slabe i krte kosti, lom kuka, koštani izraštaji
Glavobolja, konfuzija, pospanost
Bol u zglobovima, bol u mišićima i nagomilavanje mliječne kiseline
Alergije i akne



Jeste da organizam može sam da reguliše kisjelost, ali on to može da učini samo tako što će smanjiti alkalnost na nekom drugom mjestu u organizmu. 

Svi tjelesni organi imaju dosta širok opseg pH, s izuzetkom krvi, koja mora imati pH između 7,35 i 7,45. 

Stoga, ukoliko vaš organizam postane previše kiseo, krv će uzeti alkalne elemente iz sistema za proizvodnju digestivnih enzima u tankom crijevu. 

Međutim, to će umanjiti optimalnost procesa varenja. Dakle, organizam može da poveća pH na jednom mjestu, ali samo ako ga prvo smanji na drugom mjestu, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema. 

Ono što mnogi ne znaju jeste da ukus neke hrane ne određuje njenu kisjelost. 

Na primjer, svi znamo da je limun kisjelog ukusa, pa zato smatramo i da je kisjela hrana, ali on je u stvari hrana koja povećava alkalnost. Tokom procesa varenja, njegove kisjeline se oksiduju u ugljen-dioksid i vodu, što znači da ne stvaraju kisjele uslove u organizmu. 

Kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i natrijum su glavni alkalizujući minerali. Hrana koja je bogata ovim mineralima se smatra alkalnom hranom. 

Mnoge namirnice imaju i kisjele i alkalne minerale u sebi. Ukoliko ta hrana ima više kisjelih minerala u odnosu na alkalne, onda se smatra kisjelom hranom i obrnuto. 

Organizam ima granice do kojih može da regliše kisjelost i alkalnost. Stoga je unos hrane vrlo važan za održavanje kisjelo-bazne ravnoteže. Mnoge bolesti su rezultat pokušaja organizma da uravnoteži pH. 

Generalno govoreći, ukoliko vaša ishrana uključuje mnogo kisjele hrane poput mesa, žitarica i šećera, vaš organizam će postati kisjeliji. Ukoliko unosite previše voća i povrća, vaš organizam može postati previše alkalan. Ključno je održavati ravnotežu. 

Važno je da shvatite kako vaš organizam reaguje na određene namirnice, zavisno od dominantnog tipa konstitucije. Ukoliko je dominantan oksidativan tip, onda će voće i povrće činiti vaš organizam kisjelijim, dok će proteini činiti organizam alkalnijim. 

S druge strane, ukoliko je dominantan autonomni sistem (ANS), onda će proteini činiti vaš organizam kisjelijim, a voće i povrće alkalnijim. 

Kako da povećate alkalnost svog organizma?

Redovno provjeravajte pH
Pijte mnogo vode (po mogućnosti alkalnije)
Izbacite hranu koja u organizmu postaje kisela
Zamijenite tradicionalni ručak zelenom salatom
Koristite spanać, zelenu salatu i ostalo zeleno povrće za umotavanje hrane
Izbjegavajte prerađenu hranu
Izbacite gazirane sokove, šećer i kafu iz ishrane. Zamijenite ih biljnim čajevima i voćnim sokovima
Zamijenite mliječne proizvode kokosovim ili bademovim mlijekom
Uključite voćne sokove i šejkove u vašu ishranu u što većoj količini


Vrlo je važno šta jedete, jer to direktno utiče na vaše zdravlje.

Webtribune.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.