Zašto nikako NE SMIJETE naginjati glavu kad vam curi krv iz nosa
Foto: Thinkstock

Obratite pažnju

Zašto nikako NE SMIJETE naginjati glavu kad vam curi krv iz nosa

U školi su nas učili da krvarenje iz nosa zaustavljamo tako što ćemo nagnuti glavu unazad, ili jednostavno leći na leđa. Ovo je najgora stvar koju možete da uradite, kažu doktori, te ukoliko naginjanjem glave rješavate krvarenje možete banalan problem da pretvorite u mnogo ozbiljniji.

Kako bismo shvatili kako da zaustavimo krvarenje, moramo prvo da znamo zašto do njega dolazi. U najvećem broju slučajeva, radi se o bezopasnoj pojavi, kada dođe do pucanja nekog od brojnih kapilara koji se nalaze u nosnoj sluznici. Dakle, jeste neprijatno, i za vas i za okolinu, ali nije opasno.

Najčešće se zaustavlja za svega nekoliko minuta, ali stara metoda - pomoću zabacivanja glave - nije dobra i može da ima negativne posljedice.

- Kada krv curi, a mi nagnemo glavu unazad, dolazi do slivanja krvi u ždrijelo i gutanja iste. Ovo je posebno opasno kod djece, kada može da dođe i do gušenja ukoliko je krvarenje obilnije. Zatim dolazi do iskašljavanja nakupljene krvi i, generalno, ne preporučuje se. Čak ni kasnije, kada krvarenje prestane, ne bi trebalo da ležite skroz položeno, već da podignete tijelo pod uglom od 40 stepeni - ističe dr Petar Borović.

Iako ljekari smatraju da je opšte poznato da se krvarenje iz nosa ne liječi zabacivanjem glave, razgovorom sa mlađim generacijama utvrdili smo da su većinu još u školi učili da legnu na klupu ukoliko krene da im curi krv iz nosa. Zato je sada pravo vrijeme da zaboravite na to - i naučite kako se krv pravilno zaustavlja.

Kad dođe do krvarenja, palcem i kažiprstom stisnite jače nos odmah ispod koske - dakle, ne dolje, kao kad nešto smrdi pa zapušite nos, nego skroz gore ispod tvrdog, koštanog dijela. U isto vrijeme nagnite glavu naprijed, i ostanite tako nekoliko minuta. Nakon toga bi krvarenje trebalo da stane.

Ukoliko krv nastavi da curi duže vrijeme, neophodno je da se obratite ljekaru.

24sata.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.