Prenizak nivo leda na Arktiku utiče na vrijeme globalno (VIDEO)
Ilustracija

NASA

Prenizak nivo leda na Arktiku utiče na vrijeme globalno (VIDEO)

Američka agencija za istraživanje svemira objavila je u svom novom izvještaju da je led koji pokriva Arktik u 2016. godini na rekordno niskom nivou.

4137749arktikv

Kako navode, svake godine u martu visina leda koji prekriva Arktik (Zemljin Sjeverni pol) je na svom vrhuncu, dok svoj godišnji minimum ostvaruje u septembru.

„Ove godine svjedoci smo izuzetno toploj zimi. Temperature su od 5,5 to 8,3 stepena iznad normale na Arktiku. To se ogleda u veoma niskom nivou leda na površini mora koji uglavnom raste u ovo doba godine“, tvrdi Nasin naučnik Volt Majer.

Izjava dr Volta Majera za „Lajv sajens“

Prema njegovim riječima, led na Arktiku veoma je važan jer djeluje kao „klima-uređaj“, odnosno pomaže hlađenje sjeverne hemisfere.

„Pogledajmo i vodu u okeanima. Tamnije vode okeana apsorbuju više Sunčevog zračenja što zauzvrat daje vodu koja se brže grije, a takva voda topi više leda“, rekao je Majer dodajući da topljenje arktičkog leda potpuno mijenja atmosfersku cirkulaciju.

„Ono što se desi na Arktiku, ne ostaje samo tamo. Kada se taj predio grije, odnosno topi, mijenja se balans između Arktika i nižih geografskih širina. To mijenja vremenske obrasce, stvara mlazne struje i oluje“, zaključio je Majer, prenosi RTS.

Inače, Nasa od kraja 1970. godine vrši praćenje Arktika, visinu mora i leda na tom području.

Prošle godine agencija je zabIježila najniži nivo leda na Arktiku ikada registrovan, dok je i u 2016. godini visina leda među najnižim u proteklih nekoliko decenija.

U isto vrijeme, gledajući čitavu zimsku sezonu, na sjevernoj hemisferi je ove godine zima bila dva stepena iznad prosjeka što je najtoplija zima ikada zabilježena na tom području.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.